Peste un milion de români în Marea Britanie locuiesc și muncesc acolo
Peste un milion de români în Marea Britanie locuiesc și muncesc acolo

Peste un milion de români în Marea Britanie locuiesc și muncesc legal acolo. Autoritățile au terminat recensământul străinilor din Regatul Unit, după Brexit, și au ajuns la o concluzie știută deja, la nivel neoficial: românii sunt pe locul doi la numărul străinilor care au obținut rezidență în Marea Britanie.

Numărul cetățenilor români care au depus cerere de rezidență în Marea Britanie până la termenul limită de 30 iunie 2021 a fost de 1.067.200, aflându-se pe locul 2 după polonezi, cu 1.091.500 de cereri, și înaintea italienilor cu 545.600 de cereri, potrivit datelor publicate joi de ministerul de interne de la Londra, arată G4Media.

Un milion de români în Marea Britanie. În total, peste 5,5 milioane de cetățeni din cele 27 de state membre UE au depus cereri în temeiul Settlement Scheme – Schema de stabilire – care le permite să locuiască și să lucreze în Regatul Unit.

Din totalul cererilor procesate până la 30 iunie, 2.846.700 (52%) au primit statut stabilit (rezidență permanentă, pentru cei cu cel puțin cinci ani de ședere în UK), 2.329.400 statut pre-stabilit (pentru cei cu mai puțin de cinci ani în UK), restul cererilor fiind respinse, nevalabile sau retrase.

După 30 iunie au mai fost primite 58.200 de cereri, autoritățile anunțând că le vor lua în considerare dacă cei ce le-au depus au avut motive temeinice care i-au împiedicat să le înainteze la termen. În luna iulie au fost soluționate 144.100 de cereri și au mai rămas încă circa 500.000 de soluționat, dacă se iau în considere și cele depuse de cetățenii din Elveția, Norvegia, Islanda și Liechtenstein.

Pentru toți cei sosiți după 1 ianuarie 2021 nu mai este valabilă libertatea de mișcare din UE, care a fost înlocuită cu un sistem pe puncte și vize de lucru.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.