Peter Pellegrini, aliatul guvernului sceptic cu privire la ajutorul pentru Ucraina, a câștigat alegerile prezidențiale din Slovacia. Pellegrini, candidatul guvernului condus de Robert Fico, a obținut 53,85% din voturi, depășindu-l pe fostul ministru de externe Korčok, care a obținut 46,14%.

Pellegrini devine astfel al șaselea președinte al Slovaciei de la obținerea independenței, după Zuzana Čaputová.

În discursul său de la Bratislava, Pellegrini a promis că Slovacia va rămâne de partea păcii și nu de partea războiului. Korčok a recunoscut înfrângerea și l-a felicitat pe câștigător, exprimându-și dezamăgirea și respectul pentru rezultat. Victoria lui Pellegrini consolidează poziția de putere a lui Fico și a aliaților săi, oferindu-le controlul asupra unor poziții strategice majore, transmite B1TV.

Čaputová, prima femeie președinte a Slovaciei și susținătoare fermă a Ucrainei în lupta împotriva invaziei ruse, a anunțat anterior că nu va candida pentru realegere, după ce a primit amenințări cu moartea. Astfel, Pellegrini preia conducerea țării într-un context politic marcat de schimbări și de o atenție crescută asupra relațiilor externe ale Slovaciei.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *