Plagiatul lui Nicolae Ciucă este cercetat de procurorii Parchetului General, după ce au deschis un dosar penal, în urma primirii unei plângeri. Dosarul penal este deocamdată in rem, adică se desfășoară cercetări cu privire la fapte și nu legat de persoane.

La Parchetul ICCJ s-a primit o plângere în care se reclamă faptul că premierul Nicolae Ciucă a plagiat în teza de doctorat.

Alexandru Ionescu, purtătorul de cuvânt al Parchetului General, a precizat că plângerea a fost depusă la sfârşitul lunii ianuarie, dosarul fiind constituit la Secţia de urmărire penală şi criminalistică.

Procurorii au ridicat deja documente de la Universitatea Naţională de Apărare ”Carol I”, inclusiv teza de doctorat a premierului, notează PressOne.

Plagiatul lui Nicolae Ciucă. Pe 18 ianuarie, Emilia Șercan a publicat în PressOne o anchetă jurnalistică din care reiese că prim-ministrul Nicolae Ciucă a plagiat 42 din cele 138 de pagini din teza sa de doctorat cu titlul „Dimensiunea angajării Armatei României în operaţiuni întrunite multinaţionale”, susținută în 2013 la Universitatea Naţională de Apărare ”Carol I”.

Miza titlului de doctor

Jurnalista a explicat că în sistemul militar doctoratul a fost inclus, în 2001, ca modalitate de avansare în carieră. Atunci a fost inclusă o prevedere care spunea că, pentru a deveni general, dacă ai titlul de doctor nu mai trebuie să dai un examen care e destul de dificil.

„În universitățile militare, dar nu numai, a fost o perioadă în care impostura a fost nu doar tolerată și protejată, ci și încurajată de conducători, profesori, de către cei din comisiile de susținere”, a mai acuzat Șercan.

Aceasta a mai precizat că, potrivit legilor, conferirea titlului de doctor vine la pachet cu acordarea unui spor la salariu și cu avansarea în funcție care, la rândul ei, vine cu un salariu mai mare, deci și cu un spor mai mare. Toate acestea explică de ce mulți doresc un titlu de doctor în CV.

Universitatea Naţională de Apărare ”Carol I” a anunţat că a demarat verificări. Și Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a admis o sesizare cu privire la teza de doctorat a lui Ciucă.

Explicațiile lui Nicolae Ciucă despre teza sa de doctorat

Premierul Nicolae Ciucă a explicat faptul că alegerea tematicii tezei de doctorat s-a bazat pe experienţa personală acumulată în misiunile internaţionale la care a participat.

Teza mea de doctorat înglobează, pe lângă cercetarea științifică și studiul teoretic, experiența acumulată în misiunile reale și exercițiile la care am participat, aceasta constituind, în mod evident, contribuția originală proprie unei teze de doctorat corect elaborată. (…)

Din anul 2003, după susținere, teza mea de doctorat este publică și a putut și poate fi consultată la Biblioteca Universității Naționale de Apărare și la Biblioteca Națională. Consider că am realizat lucrarea conform cerințelor legale existente la acea vreme”, a transmis premierul Ciucă.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *