Image default
Actualitate

Președintele Klaus Iohannis vrea să obțină mai mulți bani de la Uniunea Europeană, la dezbaterile pe buget

Președintele Klaus Iohannis încearcă să obțină mai multe fonduri europene pentru dezvoltarea Romîniei. Șeful statului se află la Bruxelles, la discuțiile pe bugetul UE pentru următorii șapte ani. Dezvoltarea agriculturii este prioritară, a explicat Iohannis.

Președintele României va pleda și pentru asigurarea unei finanțări corespunzătoare pentru Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună, subliniind că țara noastră trebuie să beneficieze de alocări substanțiale pentru aceste două politici, ca instrumente menite să reducă decalajele de dezvoltare între statele membre, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Pe agenda discuțiilor se va afla Cadrul Financiar Multianual al UE pentru 2021-2027, obiectivul fiind obținerea unui consens între statele membre. Va fi încercată obținerea consensului pe subiect între statele membre UE, pe baza propunerii prezentate la data de 14 februarie a.c. de către președintele Consiliului European, Charles Michel.

„Începem un consiliu extraordinar destinat unui singur punct, anume bugetul UE pentru urmatorii 7 ani. Am avut cateva incercari nereusite de a ne apropia de finalizarea discutiilor. S-au facut progrese importante sub presedintia romana, dupa care urmatoarea presedintie nu a reusit sa progreseze. In general opiniile sunt destul de rezervate, cei care dau mai mult decat primesc cred ca se da prea mult, ceilalti, printre care si Romania, spunem ca se da prea putin. Un rol important in toata discutia o va juca pregatirea pentru masuri de clima, green deal. Pozitiile sunt foarte diferite, abordarile sunt destul de dure si ma astept la discutii foarte complicate”, a zis președintele Klaus Iohannis.

Intrebat care sunt liniile rosii ale Romaniei la aceste negocieri, seful statului a zis: „E un pic greu de definit linie rosie, e o negociere pe un buget. Ambitia mea e sa primim bani suficienti pentru coeziune, agricultura si sa avem un buget per total mai mare decat cel in perioada bugetara anterioara”.

Klaus Iohannis „va prezenta aspectele de interes prioritar pentru țara noastră în raport cu viitorul buget al Uniunii”, conform sursei citate.

Related posts

Cel mai negru scenariu în criza coronavirusului, analizat de președintele Klaus Iohannis. „Trebuie să ne descurcăm cât se poate de bine cu ceea ce avem”

Constantinescu Gabriel

Ce este starea de urgență. Drepturile și libertățile cetățenilor care pot fi restrânse prin această măsură excepțională

Constantinescu Gabriel

Klaus Iohannis e gata să se vaccineze public, pentru a da un exemplu negaționiștilor: „Dacă se crede că asta ar ajuta, da, cu plăcere”

Constantinescu Gabriel

Mugur Mihăescu, ironii la adresa președintelui Iohannis: „Păi, dom’ preşedinte, îmi dă cu minus”

Constantinescu Gabriel

Laura Codruța Kovesi a fost demisă abuziv din fruntea DNA. CEDO i-a dat dreptate

Constantinescu Gabriel

Evaluarea Națională și Bacalaureatul, explicate de președintele Klaus Iohannis. Ce se va întâmpla cu elevii care nu trec testul temperaturii

1 comment

Refacerea economică a României după pandemia de COVID 28 octombrie 2020 at 19:40

[…] „În urma unor negocieri foarte dificile, am obținut, la reuniunea Consiliului European din luna iulie, circa 80 de miliarde de euro, fonduri europene destinate României, pentru următorii 9 ani. O parte importantă dintre aceste fonduri, peste 30 de miliarde de euro, o vom folosi pentru a accelera revigorarea economică în perioada post-pandemie de COVID-19, în baza Planului Național de Relansare și Reziliență”, a spus Klaus Iohannis. […]

Reply

Leave a Comment