Președintele Klaus Iohannis vrea să obțină mai mulți bani de la Uniunea Europeană, la dezbaterile pe buget
Actualitate

Președintele Klaus Iohannis vrea să obțină mai mulți bani de la Uniunea Europeană, la dezbaterile pe buget

Președintele Klaus Iohannis încearcă să obțină mai multe fonduri europene pentru dezvoltarea Romîniei. Șeful statului se află la Bruxelles, la discuțiile pe bugetul UE pentru următorii șapte ani. Dezvoltarea agriculturii este prioritară, a explicat Iohannis.

Președintele României va pleda și pentru asigurarea unei finanțări corespunzătoare pentru Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună, subliniind că țara noastră trebuie să beneficieze de alocări substanțiale pentru aceste două politici, ca instrumente menite să reducă decalajele de dezvoltare între statele membre, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Pe agenda discuțiilor se va afla Cadrul Financiar Multianual al UE pentru 2021-2027, obiectivul fiind obținerea unui consens între statele membre. Va fi încercată obținerea consensului pe subiect între statele membre UE, pe baza propunerii prezentate la data de 14 februarie a.c. de către președintele Consiliului European, Charles Michel.

„Începem un consiliu extraordinar destinat unui singur punct, anume bugetul UE pentru urmatorii 7 ani. Am avut cateva incercari nereusite de a ne apropia de finalizarea discutiilor. S-au facut progrese importante sub presedintia romana, dupa care urmatoarea presedintie nu a reusit sa progreseze. In general opiniile sunt destul de rezervate, cei care dau mai mult decat primesc cred ca se da prea mult, ceilalti, printre care si Romania, spunem ca se da prea putin. Un rol important in toata discutia o va juca pregatirea pentru masuri de clima, green deal. Pozitiile sunt foarte diferite, abordarile sunt destul de dure si ma astept la discutii foarte complicate”, a zis președintele Klaus Iohannis.

Intrebat care sunt liniile rosii ale Romaniei la aceste negocieri, seful statului a zis: „E un pic greu de definit linie rosie, e o negociere pe un buget. Ambitia mea e sa primim bani suficienti pentru coeziune, agricultura si sa avem un buget per total mai mare decat cel in perioada bugetara anterioara”.

Klaus Iohannis „va prezenta aspectele de interes prioritar pentru țara noastră în raport cu viitorul buget al Uniunii”, conform sursei citate.

Related posts

Ponta: Economia românească greu mai respiră

Alina Angelescu

Cum vede Tăriceanu situația Avocatului Poporului

Alina Angelescu

Klaus Iohannis așteaptă o solicitare de la CSM ca să o demită pe Giorgiana Hosu. Șefa DIICOT, acuzată că se întâlnește în fiecare seară cu un inculpat, posibil condamnat

Constantinescu Gabriel

Metroul circulă de marți în Drumul Taberei. Inaugurat după nouă ani de amânări

Constantinescu Gabriel

Vosganian: România n-a obținut nicio victorie la Bruxelles

Alina Angelescu

Teodorovici, reproșuri la adresa lui Ludovic Orban

Alina Angelescu

Leave a Comment