Prețurile la carburanți de la noi sunt sub media europeană, susține Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. Procentul este de 3-5% sub media europeană, dar Chirițoiu a atras atenția că se raportează la prețurile practicate de companiile românești fără taxe.

Există o instabilitate în piață, care ar putea fi accentuată de „o criză economică potenţată de războiul din zonă” a mai spus Bogdan Chiriţoiu

Preşedintele Consiliului Concurenţei a precizat că au fost intensificate controalele ANPC-ului şi ANAF-ului la benzinăriile din România și că nu au fost aplicate încă sancțiuni, relatează B1TV.

Ne uităm la datele pe care le dă Eurostat-ul. Comparăm preţurile fără taxe, deci preţurile practicate de companiile din România fără contribuţia statului, fără taxe, comparăm preţurile acestea cu media europeană. Şi în general când vedem, acum câţiva ani eram la medie şi peste medie, în momentul de faţă suntem la 3-5% sub media europeană.

Deci, din punctul acesta de vedere nu par să stea mai rău în România decât stau în restul ţărilor europene. În rest, desigur, am derulat controalele respective împreună sau am participat la controalele ANPC-ului şi ANAF-ului. ANPC are o serie de probleme punctuale în unele benzinării. Au prezentat rezultatele lor, noi ne uităm la ansamblu, la ceea ce fac companiile, dar nu ne uităm la o staţie de benzină, ci la comportamentul companiilor.

Nu am acum un rezultat pe care să vi-l pot comunica… Momentan monitorizăm piaţa, strângem date, nu am aplicat o sancţiune”, a declarat Bogdan Chiriţoiu.

Bogdan Chiriţoiu a declarat că situația de la Bihor, când s-au format cozi uriașe la benzinării pe fondul creșterii prețurilor la carburanți, nu este una generalizată, căci, în cazul lanțurilor mari, scumpirile au fost sub un leu.

Au crescut foarte mult în câteva benzinării din cele 1000 şi ceva, nu în aceeaşi măsură. Hai să ne aducem aminte – că ştiu că am avut cu unii dintre voi discuţii la vremea respectivă, da, era seară, şi am spus hai să stăm până dimineaţa, avem monitorul preţurilor la carburanţi, hai să vedem dacă situaţia asta de la Bihor e o situaţie generalizată în ţară sau e ceva punctual.

Şi dimineaţa am văzut că era benzinăria din Bihor şi încă două. Restul avuseseră nişte creşteri mult mai mici. Adică nu vorbim de la 8 la 11 lei, cum era Bihorul, la 8 – 8,4 lei. Lanţurile mari au avut creşteri de sub un leu, de 0,4 lei”, a afirmat Chiriţoiu, întrebat despre situaţia preţurilor la carburanţi.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *