Creșterea prețurilor energiei sunt în mare parte din vina politicienilor, arată un sondaj realizat de către un institut de pe lângă Academia Română. Aproape jumătate din români sunt de această părere în timp ce aproximativ 23% sunt de părere că acestea au fost, într-adevăr, create de războiul din Ucraina.

„Barometrul de Securitate a României”, un sondaj realizat de Laboratorul pentru Analiza Războiului Informațional și Comunicare Strategică (LARICS), în parteneriat cu Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „ISPRI” al Academiei Române, a realizat un studiu despre creșterile de prețuri din energie, transmite inPolitics.ro, citat de B1TV.

47% dintre români cred că în primul rând cei care ne conduc sunt de vină pentru creșterea prețului la electricitate

La întrebarea din ce cauza credeți că a crescut prețul energiei electrice foarte mult în ultima vreme, 47% au răspuns „este în primul rând vina celor care conduc România”, în timp ce doar 23,9% consideră că majorarea a fost provocată de războiul din Ucraina. Alți 28% s-au arătat de părere că prețul electricității are legătură mai degrabă cu deciziile și politicile UE (Green Deal) decât cu războiul.

Ca analiză socio-demografică, o pondere de 52,3% din cei cu vârste de minim 65 de ani spun că vina pentru majorarea prețului la electricitate o poartă în primul rând cei care ne conduc. La grupa 45-54 de ani, 43% sunt de aceeași părere.

Dintre cei cu vârste de 18-24 ani, 44% i-au indicat și ei ca vinovați pe cei care ne conduc, la fel cum au făcut și 45,4% de la categoria 25-34 ani.

Datele sondajului de opinie au fost culese în perioada 29 septembrie – 10 octombrie 2022. Volumul eșantionului a fost de 1.001 persoane și este reprezentativ pentru populația României, neinstituționalizată, cu vârsta cuprinsă între 18 ani și +65 ani.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *