Procesul războiului din Ucraina la Curtea Internațională de Justiție
Procesul războiului din Ucraina la Curtea Internațională de Justiție

Procesul războiului din Ucraina. Curtea Internațională de Justiție va pronunța un ordin cu privire la cazul Ucraina vs Rusia pe 16 martie. Procesul în regim de urgență a fost intentat de Ucraina, solicitând încetarea imediată a focului.

Kievul a depus dosarul la Curtea Internațională de Justiție la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, cerând tribunalului să dispună încetarea ofensivei, relatează B1TV.

O şedinţă publică va avea loc la orele 16.00 (15.00 GMT) la Palatul Păcii, la Haga, în cursul căreia preşedinta Curţii, judecătoarea Joan E. Donoghue, va da citire ordonanţei”, a transmis CIJ într-un comunicat.

Procesul războiului din Ucraina. Pe 26 februarie, reprezentanții Ucrainei au depus o plângere împotriva Rusiei la CIJ, la două zile după declanşarea ofensivei ruse. Ucraina cere celei mai înalte instanţe a ONU măsuri urgente ordonând Rusiei să înceteze invazia, înainte de a se pronunţa asupra fondului cazului, care ar putea dura ani de zile.

Curtea Internațională de Justiție a transmis un comunicat prin care a informat Rusia că e acuzată de genocid. Speța a fost deschisă de Ucraina pe 26 februarie, iar Moscova e obligată „să acționeze așa încât orice ordonanţă a Curţii să poată avea efectele scontate”.

Curtea Internațională de Justiție e principalul organ judiciar al ONU. Rusia face parte din Consiliul de Securitate al ONU, dar se fac presiuni pentru eliminarea ei din for după ce a atacat Ucraina.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *