Profanarea mormintelor soldaților ruși de la Moțca, Iași
Profanarea mormintelor soldaților ruși de la Moțca, Iași

Profanarea mormintelor soldaților ruși de la Moțca, Iași, a intrat în atenția unui comitet de anchetă de la Moscova. Organele judiciare ruse vor aducerea în fața justiției a persoanelor vinovate de inscripționarea mormintelor cu litera Z, devenită simbolul invaziei ruse în Ucraina.

Şeful Comitetului de anchetă rus, Aleksandr Bastrîkin, a dispus marţi seara începerea unei investigaţii cu privire la profanarea unor morminte ale soldaţilor sovietici din cimitirul comunei Moţca, din judeţul Iaşi

A.I. (Aleksandr Ivanovici) Bastrîkin a dispus Comitetului de anchetă al Rusiei să ia măsuri pentru stabilirea identităţii celor implicaţi cu scopul ca aceste persoane să fie aduse ulterior în faţa justiţiei conform legii prevăzute în acest sens”, se precizează în comunicatul instituției, preluat de agenția tass și Digi24.

În cadrul acestei investigaţii, „preşedintele Comitetului de anchetă (rus) a dispus obţinerea informaţiilor necesare pe linia Ministerului de Externe rus”.

Profanarea mormintelor soldaților ruși de la Moțca. Comitetul de anchetă rus – instanţa însărcinată cu principalele investigaţii penale în Rusia – a indicat că, potrivit informaţiilor de care dispune, au fost vandalizate pietrele funerare de la mormintele soldaţilor sovietici din cimitirul comunei Moţca din România, după ce persoane rămase încă necunoscute au scris cu vopsea litera „Z” – precum cea care apare pe vehiculele militare ale armatei ruse în Ucraina – pe plăcile mormintelor soldaţilor ruşi căzuţi în luptă în timpul celor două războaie mondiale, iar pe placa funerară au fost scrise literele „V” şi „Z”.

Agenţia de presă RIA Novosti transmite acelaşi comunicat, dar citează o postare a Comitetului de anchetă de pe contul Telegram al acestuia.

În România, reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Iaşi au informat luni că poliţiştii ieşeni au demarat o anchetă şi au întocmit un dosar penal după ce au fost vandalizate pietrele funerare de la mormintele soldaţilor sovietici din cimitirul comunei Moţca.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de profanare de cadavre sau morminte, iar cercetările sunt continuate pentru identificarea autorului, stabilirea întregii situaţii de fapt şi luarea măsurilor legale ce se impun”, a declarat Ioana Bîlea, purtătoare de cuvânt în cadrul IPJ Iaşi.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *