Sunt protestele ample în Bulgaria împotriva politicilor guvernamentale, în special a sprijinului acordat Ucrainei în războiul cu Rusia și a prezenței bazelor militare NATO. Susținătorii partidului ultranaționalist Vazrazhdane (Renaștere) au aruncat cu ouă în clădirea Ministerului Apărării și au cerut demisia guvernului.

Protestatarii sunt nemulțumiți de sprijinul acordat Ucrainei în conflictul cu Rusia și consideră că Bulgaria ar trebui să rămână o țară neutră în acest context. Ei cer și alegeri anticipate, având în vedere instabilitatea politică din țară, unde au fost cinci alegeri în ultimii doi ani.

Sute de protestatari care se opun sprijinului acordat de membrul UE Ucrainei în războiul cu Rusia s-au adunat în fața clădirii parlamentului, fluturând steaguri naționale bulgărești și rusești, scandând și fluierând, transmite Reuters, preluat de B1TV.

„Bulgarii nu vor să participe la războiul dintre Rusia și Ucraina, vrem să fim o țară neutră”, a declarat Neli Tyulekova, 60 de ani, o femeie de afaceri. Ea a precizat că bulgarii se opun trimiterii de arme în Ucraina, „pentru că acest lucru incită și mai mult la război”.

Bulgaria a ridicat recent interdicția asupra importului de cereale din Ucraina și a furnizat arme Ucrainei, ceea ce a stârnit nemulțumirea unor cetățeni bulgari care doresc o politică externă mai neutră.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *