Vladimir Putin
Vladimir Putin

Decizia de a invada Ucraina a fost luată de președintele rus Vladimir Putin într-un cerc restrâns, din care făceau parte ministrul Apărării Serghei Șoigu, șeful Statului Major General, Valery Gerasimov și secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrushev.

Informația a fost dezvăluită pentru Bloomberg de două surse. În săptămânile premergătoare invaziei, au spus ei, cercul de contacte al lui Putin s-a restrâns și mai mult, dar el a fost în contact strâns cu Șoigu, Gerasimov și Patrushev.

Un număr tot mai mare de înalți oficiali ai Kremlinului devin convinși că războiul continuu va duce la o izolare prelungită a Rusiei, care va afecta economia acesteia, va pune în pericol securitatea țării și îi va slăbi influența globală.

Ei consideră invadarea Ucrainei o greșeală catastrofală care va da țara cu ani în urmă, citează Bloomberg opinia unor astfel de oficiali. În total, a reușit să intervieveze zece astfel de interlocutori.

În același timp, oficialii nu cred că Putin va schimba cursul politic. Aceștia spun că președintele este izolat într-un cerc restrâns de consilieri și respinge orice încercare de a-l avertiza asupra consecințelor agresiunii în desfășurare în Ucraina.

Oficialii ruși au încercat să-i explice lui Putin viitoarea catastrofă economică

Înalți oficiali au încercat să-i explice președintelui Putin că impactul economic al sancțiunilor ar fi devastator, au spus sursele, deoarece ar anula ambele realizări ale domniei lui Putin: două decenii de creștere economică și un nivel de trai ridicat. Cu toate acestea, Putin a răspuns spunând că Occidentul nu i-a lăsat de ales decât să poarte război.

Președintele Federației Ruse, într-o întâlnire din 19 aprilie, și-a exprimat încrederea că economia țării se adaptează deja la sancțiuni și „blitzkrieg-ul economic” al Occidentului a eșuat.

„Calculul a fost să submineze rapid situația financiară și economică din țara noastră, să provoace o panică pe piețe, prăbușirea sistemului bancar, o penurie mare de mărfuri în magazine”, a spus Putin.

 

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *