Vladimir Putin
Vladimir Putin

Eșecurile campaniei ruse din Ucraina îi provoacă tot mai multă furie lui Vladimir Putin, spune un fost ambasador britanic în Rusia, sir Tony Brenton. El crede că Occidentul trebuie să-i ofere lui Putin o soluție de ieșire, un compromis, pentru a evita un atac nuclear din partea Moscovei, momentul fiind comparabil cu criza rachetelor cubaneze din 1962.

Cred că Putin a făcut planuri în timpul izolării provocate de Covid în legătură cu Ucraina. Aceasta este esențială pentru a reface Rusia Mare. A lansat acest război, care pare puțin probabil că îl poate câștiga în termenii pe care și i-a stabilit inițial. Cred că este dezamăgit, este nervos. A vorbit de câteva ori despre un atac nuclear, ceea ce ar însemna trecerea unei linii roșii foarte importante. Dar nu aș exclude complet această variantă, dacă lucrurile ies foarte prost pentru el. Ceea ce cred că trebuie să facem este să îi convingem pe cei din jurul său, dacă nu chiar pe el, că există un mod respectabil de a ieși din acestă situație pentru Rusia și care să păstreze intactă Ucraina. Trebuie să ne îndreptăm către așa ceva”, a declarat Tony Brenton pentru SkyNews.

Întrebat dacă asta înseamnă că Vestul trebuie să îi ofere o soluție de ieșire lui Putin, astfel încât el să nu ajungă să folosească arme nucleare, fostul diplomat a răspuns:

„Să vă dau niște detalii istorice. În 1962, președintele John F. Kennedy, în criza rachetelor din Cuba, a spus că ceea ce SUA nu trebuie să facă este să înfrunte un adversar cu arme nucleare, URSS-ul de atunci, având de ales între umilire completă și escaladare nucleară. Acest lucru este la fel de adevărat acum pe cât a fost când a zis-o. Da! Rușii s-au comportat oribil. Da! Abordarea politică față de un stat care care a comis atâtea atrocități și atâtea ilegalități va fi foarte grea, dar dacă alternativa este să treci de linia roșie nucleară – atunci va trebui să ne mușcăm limba puțin și să o facem!”, a declarat Tony Brenton în ceea ce-l privește pe Putin.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *