Putin e supărat și frustrat pentru că se aștepta să încheie invazia mult mai devreme, așa că își va forța soldații indiferent de consecințe, avertizează directorul CIA, William Burns. El crede că președintele rus va escalada conflictul militar.

„Cred că Putin este supărat și frustrat în acest moment. Probabil că va dubla încercările de distrugere a armatei ucrainene fără a ține cont de victimele civile”, a mărturisit Burns în fața senatorilor americani din Comisia de Informații. „Planificarea și presupunerile sale militare s-au bazat pe o victorie rapidă și decisivă” spune oficialul american.

Burns a fost unul din cei câțiva șefi de informații care au apărut în fața audierii anuale a comitetului privind amenințările la nivel mondial.

Vladimir Putin e supărat și frustrat, spune directorul CIA. Burns a spus că Putin și-a bazat războiul pe patru presupuneri false: el credea că Ucraina este slabă, credea că Europa este divizată și nu va oferi un răspuns puternic, credea că economia Rusiei este pregătită să reziste sancțiunilor și credea că armata Rusiei a fost modernizată și ar lupta eficient.

S-a dovedit că se înșală în toate punctele de vedere”, a mai spus Burns, care a fost ambasador al SUA în Rusia din 2005 până în 2008.

Directorul CIA consideră că acum se așteaptă ca Putin să intensifice operațiunile militare, în timp ce ucrainenii vor continua să reziste cu înverșunare. Rezultatul probabil, spune el, este că în „următoarele săptămâni” se va intensifica lupta pentru controlul orașelor Ucrainei, inclusiv a capitalei Kiev.

„Performanța propriei sale armate a fost în mare parte ineficientă”, a spus Burns despre Putin. „În loc să pună mâna pe Kiev în primele două zile ale campaniei, pe care s-a bazat planul său, după aproape două săptămâni întregi, ei încă nu au reușit să încercuiască complet orașul”.

Asaltul Kievului, pregătit de ruși

Analiștii militari americani avertizează că un asalt rusesc asupra Kievului ar putea avea loc în următoarele 24-96 de ore, se afirmă într-o analiză publicată de Institutul pentru Studiul Războiului din Statele Unite.

Rușii aduc provizii și întăriri, și atacă cu artileria, aerian și cu rachete pentru a slăbi apărarea și a intimida armata Ucrainei înaintea unui astfel de asalt.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *