Ministrul Muncii, Raluca Turcan, anunță că Ministerul pregătește o campanie națională de evaluare a ajutoarelor sociale, al cărei scop este să identifice beneficiarii unor astfel de ajutoare, iar cei aflați în situații „cu adevărat vulnerabile” ar urma să fie sprijinite mai mult.

„Suntem în etapa de pregătire a campaniei naționale de evaluare a ajutoarelor sociale, care va demara în curând în toată țara cu echipe mixte ale Agențiilor județene pentru plăți și inspecție socială, Inspectoratelor teritoriale de muncă și Agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă”, a scris Raluca Turcan pe Facebook, miercuri seara.

Ministrul Raluca Turcan a discutat deja cu reprezentanții Asociațiilor Orașelor, Municipiilor și Comunelor din România despre modul de lucru.

„Vom identifica, în primul rând, beneficiarii de ajutoare sociale care se află în situații cu adevărat vulnerabile, fiind inapți de muncă, persoane cu vârstă de pensionare sau care au în întreținere copii mici. Pentru această categorie de beneficiari, vom identifica măsuri integrate de sprijin pentru a reduce gradul de vulnerabilitate. În al doilea rând, vom găsi soluții pentru creșterea gradului de ocupare în rândul beneficiarilor de ajutor social care pot munci. Ca un exemplu, în acest moment, 30% din totalul locurilor de muncă neocupate sunt adresate muncitorilor necalificați. Piața muncii ar putea absorbi o parte din persoanele apte de muncă din cele aproximativ 170 000 care primesc venit minim garantat, în România”, a explicat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, solicită inspectorilor să controleze anchetele sociale ale primăriilor, verificare care nu a mai avut loc în ultimii doi ani de zile. Turcan a precizat într-o postare pe Facebook Turcan că respectă munca funcționarilor din primării, dar Inspecția socială trebuie să se aigure că datele din cadrul acestor anchete sunt corecte.

Raluca Turcan: „Inspecţia Socială trebuie să se asigure că datele sunt cele corecte”

Am cerut colegilor din Agenţie, celor din Inspecţia Socială, reluarea verificărilor anchetelor sociale ale primăriilor. Sunt doi ani de zile de când astfel de controale nu au mai avut loc. Am un deosebit respect pentru munca funcţionarilor din asistenţă socială a primăriilor, ştiu că uneori lipsa personalului le îngreunează situaţia, însă cred că Inspecţia Socială trebuie să se asigure că datele sunt cele corecte. De altfel, la nivel de guvernare, i-am asigurat pe români că cei care pur şi simplu nu vor să muncească nu o să mai fie duşi în spate de oamenii harnici”, a scris Raluca Turcan, pe pagina sa de Facebook, după întâlnirea cu şefii instituţiilor sibiene din subordinea Ministerului Muncii.

 

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *