Image default
Actualitate

Cine are prioritate de acum la vaccinare. Tocmai s-a modificat legea

Cine are prioritate la vaccinare. Bătrânii și persoanele vulnerabile vor fi primii vacinați în etapa a doua, raportat la lucrătorii din domeniile considerare esențiale. După adoptarea hotărârii de guvern care modifică strategia de vaccinare, comitetul care coordonează vaccinarea va cere STS să limiteze la 25% înscrierile în aplicația de vaccinare, pentru angajații din domeniile considerate esențiale, locurile libere fiind ocupate de persoanele din categoriile de risc.

„Ieri, 20 ianuarie a.c. a fost aprobată hotărârea de modificare a Strategiei naționale de vaccinare împotriva COVID-19. Reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) au transmis către echipa de dezvoltare a Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) noile cerințe operaționale în baza cărora să fie modificată platforma de programare și posibilitatea de implementare a unor noi funcționalități, care să prioritizeze vârstnicii și persoanele vulnerabile, astfel încât pe parcursul unei zile, 25% din programări să fie destinate persoanelor din domeniile esențiale și 75% persoanelor vulnerabile. Modificările solicitate vor fi puse în producție în următoarele zile, după dezvoltare și o scurtă perioadă de testare”, a anunțat joi Comitetul pentru coordonarea activităților de vaccinare.

„Pentru persoanele înscrise de angajator în platforma de programare la vaccinare, în baza CUI sau CIF, numărul programărilor nu va putea depăși 25% din cele disponibile zilnic, iar cei înscriși se vor autentifica individual pe baza CNP-ului. După atingerea procentului de 25% de locuri ocupate, nu va mai fi posibilă programarea altor angajați în ziua respectivă, iar celelalte locuri vor putea fi ocupate de către persoanele de peste 65 de ani, persoanele cu afecțiuni cronice și cele cu dizabilități, precum și de personalul inclus în etapa I pentru care se continuă programarea și în etapa a II-a”, au precizat reprezentanții comitetului.

Comitetul transmite că situația este întâlnită și în alte țări europene fiind necesară o corelare a numărului de doze de vaccin, astfel încât persoanele vulnerabile să beneficieze de imunizarea împotriva COVID-19.

„Această necesitate de corelare a numărului de doze de vaccin, sosite pe lanțul de aprovizionare din Uniunea Europeană de la companiile farmaceutice spre România, cu numărul de persoane care s-au înscris în platforma informatică pentru vaccinare și, implicit, pentru rapel este o situație întâlnită și în alte țări europene, astfel încât procesul de vaccinare să fie optimizat în funcție de stocurile existente la momentul respectiv”, au precizat autoritățile.

Related posts

Prima persoană vaccinată anti-COVID din lume, în Marea Britanie. Câți ani are

Constantinescu Gabriel

Când intră în România prima tranșă de vaccin COVID

Constantinescu Gabriel

Primarul care a sărit rândul la vaccinare. Niculae Eremia a vrut să dea un exemplu

Constantinescu Gabriel

Leave a Comment