Vaccinarea populației trebuie realizată rapid pentru imunizarea colectivă
Vaccinarea populației trebuie realizată rapid pentru imunizarea colectivă

Vaccinarea populației trebuie realizată rapid pentru realizării imunizării colective căci altfel operațiunea va intra într-un „perpetuum mobile” consideră medicul Radu Țincu. Asta înseamnă că cei vaccinați vor fi revaccinați la un interval de cel puțin șase luni, cât se cunoaște în prezent că ar funcționa, minim, vaccinul. Medicul vrea să transmită că ideal ar fi ca majoritatea populației să fie inoculată cu serul anti COVID în această perioadă de timp.

Știm foarte clar că trebuie să vaccinăm 10 milioane de oameni pentru ca aceia reprezintă imunitatea de turmă. Problema nu se pune asupra numărului. Toată lumea se cantonează în ultimele zile asupra numărului de persoane. Nu numărul de persoane este esențial, ci durata în care ei trebuie să fie vaccinați. Va trebui ca în septembrie – așa cum chiar premierul a anunțat – să încheiem această campanie de vaccinare, cuprinzând 10 milioane de persoane. Făcând un calcul simplu, știm că acest lucru determină o rată pe zi între 40.000 și 50.000 de oameni (n.r. – vaccinați). Dacă nu vom atinge această rată, cu fiecare zi în care nu atingem ținta stabilită, va trebui să creștem capacitatea ulterior și să compensăm acest deficit”, a declarat Radu Țincu, marți seară, pe B1 TV.

Klaus Iohannis: Sunt bucuros să constat o schimbare de atitudine. Foarte multă lume dorește să se vaccineze

Vaccinarea populației. Medicul a explicat că transformarea campaniei într-un „perpetuum mobile” s-ar putea întâmpla din două motive, și anume fie nu vom avea suficiente doze de vaccin, ceea ce ar fi „o eroare în politica sanitară” a UE, fie țările nu vor avea capacitatea să vaccineze suficiente persoane.

Guvernul a reacționat la fel ca Germania și Franța în plină pandemie. Banca Mondială a ajuns la concluzia asta, susține Florin Cîțu

De ce este important – și acest lucru cred că trebuie să îl explic – să finalizăm această campanie de vaccinare într-un număr de luni foarte scurt. Pentru că știm până la acest moment că imunitatea după vaccin durează minim șase luni, dar nu știm cât durează maxim. Este posibil să nu dureze foarte mult și atunci, dacă nu vom imuniza populația în perioada în care încă există anticorpi, riscăm ca această campanie de vaccinare să se transforme într-un perpetuum mobile, în care primii vaccinați, la sfârșitul campaniei de vaccinare, să înceapă să fie revaccinați. Sigur că acest scenariu se poate întâmpla din două motive – fie că nu sunt suficiente doze, acest lucru va reprezenta, dacă într-adevăr se va adevări, o eroare în politica sanitară a Uniunii Europene, care nu s-a asigurat înainte de începerea campaniei de vaccinare că firmele producătoare sunt capabile să furnizeze numărul de doze pentru atingerea imunității de turmă într-o perioadă cuprinsă între șase și nouă luni; a doua variantă, este posibil ca țările să nu reușească să aibă capacitatea să vaccineze aceste persoane, chiar dacă firmele producătoare furnizează toate aceste doze, în acest caz discutăm de un deficit în ceea ce privește politica națională de sănătate și, evident, de infrastructură”, a mai spus medicul primar ATI Radu Țincu.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *