Raport critic al Comisiei Europene privind deficitul bugetar al României. Abateri de la ținte și reducerea deficitului
Raport critic al Comisiei Europene privind deficitul bugetar al României. Abateri de la ținte și reducerea deficitului

Într-un raport recent, Comisia Europeană a concluzionat că România nu a depus eforturi suficiente pentru a reduce deficitul bugetar în 2023, iar în primele luni din 2024 deficitul este deja mai mare decât în perioada similară a anului precedent. Bruxelles-ul estimează că în acest an deficitul bugetar al României va ajunge la 6,9% din Produsul Intern Brut, depășind ținta de 4,9% din PIB asumată de Guvern.

Potrivit datelor validate de Eurostat, deficitul public al României a crescut la 6,6% din PIB în 2023, mult peste recomandarea Consiliului de 4,4% și ținta asumată de autorități. Comisia consideră că principalul motiv a fost creșterea accelerată a cheltuielilor guvernamentale, în special cu transferuri sociale, plăți de dobânzi, bunuri, servicii și investiții de capital, transmite B1TV.

Bruxelles-ul avertizează asupra abaterii de la țintele asumate și cere eforturi suplimentare pentru reducerea deficitului.

Efortul fiscal a fost mult mai mic decât cel recomandat de Consiliu. Soldul structural al României a rămas în general neschimbat în 2023, cu mult sub ținta de îmbunătățire cu 1,7% din PIB recomandată”, se arată în raport.

Deși veniturile bugetare au crescut puternic datorită performanței economice, majoritatea acestor încasări suplimentare au fost folosite pentru a finanța cheltuieli adiționale, în loc de reducerea deficitului.

Pentru 2024, Comisia prognozează o nouă creștere a deficitului, la 6,9% din PIB, pe fondul majorării cheltuielilor cu salariile și pensiile, chiar dacă se așteaptă și o creștere a veniturilor în urma măsurilor fiscale adoptate.

Raportul conchide că răspunsul României la recomandarea Consiliului din 2021 a fost insuficient, iar țara nu se prognozează să pună capăt deficitului excesiv până în 2024. Comisia cere astfel eforturi suplimentare de consolidare bugetară din partea autorităților române.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *