Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a explicat, marți seară, la Digi24, de ce președintele Senatului, Florin Cîțu, nu a fost prezent alături de premierul Nicolae Ciucă, șeful Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu și ministrul de Externe Bogdan Aurescu la Kiev.

Europarlamentarul a spus că Florin Cîțu va merge miercuri în Ucraina, conform programului său inițial și că „nu este nimic rău că acolo se vor afla oficiali români chiar și două zile consecutiv”.

„Domnul președinte al Senatului, Florin Cîțu, fost președinte al PNL, avea deja o vizită programată și organizată. Ucraina este în plin război. Nu poți modifica și interveni în aceste evenimente odată planificate. Faptul că la această vizită a participat președintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, ministrul de Externe, un om extrem de important în contextul negocierilor din regiune, Bogdan Aurescu – un om cu mare experiență în relațiile internaționale – și președintele Camerei Deputaților, domnul Marcel Ciolacu, arată sprijinul României”, a spus Rareș Bogdan la Digi 24.

„Domnul Florin Cîțu va fi prezent mâine (miercuri – n.red.) la Kiev. Vizita domniei sale va avea loc, sunt convins, la toate standardele anunțate înainte. Premierul și echipa domniei sale au considerat din rațiuni de securitate evident că este mult mai bine ca această vizită să fie anunțată abia după momentul în care ea va avea loc, tocmai pentru a nu trezi reacții ostile, grave, agresive din partea unei Rusii care se află în acest moment într-o agonie evidentă”, a mai spus Rareș Bogdan.

„Domnia sa (Florin Cîțu – n.red.) a anunțat că va fi prezent. A avut și o discuție informală cu jurnaliștii acreditați la Senatul României. Sunt absolut convins că programul domniei sale nu se va schimba.

Oricât de mulți oficiali români de înalt nivel vor fi prezenți la Kiev, nu poate fi decât o dovadă că România sprijină, înțelege agresiunea rusă asupra Ucrainei suverane și independentă și de asemenea sprijină populația Ucrainei și oficialitățile de la Kiev. Deci nu este nimic rău că acolo se vor afla oficiali români chiar și două zile consecutiv sau se vor afla și alți oficiali români din partea altor partide politice”, a declarat Rareș Bogdan.

De asemenea, liberalul a spus că vizita de marți nu a fost anunțată din motive de securitate.

„Am văzut foarte multe întrebări cu privire la faptul că nu a fost anunțată sau pregătită această vizită. Vreau să-i rog pe telespectatori să se gândească că trăim vremuri de război în care contextul regional extrem de tensionat actual nu poți să anunți o vizită ca într-o situație normală. Și o spune un om care a lucrat 15 ani în presă la cel mai înalt nivel. Chiar nu se poate. Această vizită se pregătește cu săptămâni în urmă”, a spus Rareș Bogdan.

„Vă asigur că vizita premierului Ciucă și a președintelui Camerei Deputaților a fost pregătită cu săptămâni în urmă. A avut oameni care au fost prezenți acolo înainte cu câteva zile. Dacă vă uitați la masa prezentă, se află și unul dintre cei mai importanți cunoscători ai relațiilor din estul Europei. Vorbim aici de Iulian Chifu, fost consilier prezidențial, actual consilier pe politici externe al prim-ministrului.

Nu putea fi făcută o astfel de vizită cu surle și trâmbițe. Ea a fost făcută prin Polonia. Cei doi oficiali români au ajuns din Polonia”, a spus Rareș Bogdan.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *