Liderii PNL și UDMR urmează să se întâlnească față în față cu USR, miercuri, pentru prima dată după ruperea Coaliției și căderea Guvernului Cîțu prin moțiune. Liderii partideor PNL, UDMR și minoritățile onorează invitația lui Dacian Cioloș, premierul desemnat, dar, partidele din fosta Coaliție vor participa doar formal, fără intenție de a reface Coaliția.

Liderul USR și premierul desemnat Dacian Cioloș a anunțat încă de dimineață că a discutat telefonic cu liderii PNL și UDMR, iar o primă rundă de negocieri pentru refacerea coaliției de guvernare va avea loc miercuri după-amiază.

Dacian Cioloș a spus că “De foarte multe ori au clamat responsabilitatea, sunt convins că vor da dovadă de responsabilitate, mai ales într-o perioadă în care mor zilnic oameni în spitale”, acesta a subliniat că este nevoie rapidă de refacerea coaliției și de formarea unui nou guvern, cu sprijinul minorităților naționale.


PNL și UDMR au acceptat invitația la întâlnire doar pentru a bifa protocolar prevederile constituționale.
Președintele PNL, Florin Cîțu, i-a convocat în cursul zilei pe deputații PNL la Vila Lac și a avut loc și o ședință a Biroului Permanent Național pentru “a se consulta” cu colegii de partid.

Liderii PNL au declarat că:

Secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu a ieșit public la finalul zilei și a spus sec că “președintele PNL, Florin Cîțu, nu merge cu un mandat la discuțiile cu Dacian Cioloș”.

Practic, după două zile în care președintele PNL s-a întâlnit pe rând cu senatorii și deputații PNL la Vila Lac, apoi cu liderii de organizații în ședința Biroului Permanent Național, nu există nicio o decizie privind poziția liberalilor legată de refacerea Coaliției.

Surse participante la întâlnirea de la Vila Lac de marți au declarat că Florin Cîțu i-ar fi asigurat pe parlamentari că președintele Klaus Iohannis este în continuare partenerul PNL și că îl va nominaliza premier după ce Dacian Cioloș ar urma să fie respins de Parlament. Cîțu le-a mai spus acestora că Cioloș nu ar fi susținut de președintele Klaus Iohannis, iar PNL exclude o colaborare cu acesta pentru refacerea Coaliției.

La ședința de la Vila Lac au lipsit parlamentarii care îl susțin pe Ludovic Orban. La întâlnirea convocată de Florin Cîțu au lipsit aproximativ 35 de deputați și senatori.

La discuții merg și liderii UDMR. Ei s-au întâlnit marți după-amiază pentru a decide mandatul, iar surse din interiorul Uniunii au declarat că decizia este de a nu susține un guvern condus de Dacian Cioloș

Din partea UDMR, Kelemen Hunor a declarat că:

Liderii UDMR nu au făcut declarații la finalul ședinței, dar Kelemen Hunor a anunțat pe pagina sa de Facebook că refacerea coaliţiei de guvernare “este posibilă numai dacă toţi care au fost prezenţi la negocierile din decembrie anul trecut vor face parte din aceasta, adică PNL, UDMR şi grupul minorităţilor naţionale”.
“Miercuri vom participa la întâlnirea la care Dacian Cioloş a invitat PNL, UDMR şi grupul minorităţilor naţionale.Vom asculta cu atenţie propunerea preşedintelui USR: programul de guvernare, strategia propusă pentru atingerea obiectivelor asumate în programul de guvernare, dar şi componenţa noului Cabinet, după care vom decide despre sprijinirea noului guvern. Refacerea coaliţiei este posibilă numai dacă toţi care au fost prezenţi la negocierile din decembrie anul trecut vor face parte din aceasta, adică: PNL, UDMR şi grupul minorităţilor naţionale”, a scris liderul UDMR.


De partea cealaltă, liderul PSD, Marcel Ciolacu, i-a urat ironic succes lui Dacian Cioloș în “tentativa de formare a unei majorități”. Ciolacu a ținut să precizeze că, în mod normal, dacă nu există majoritate pentru un Cabinet Cioloș, acesta este un prim pas spre anticipate, scenariu avansat de liderul PSD și înaintea consultărilor cu șeful statului.

Leave a comment

Lasă un răspuns