Reforma sistemului de pensii va fi terminată pe la sfârșitul anului viitor, afirmă ministrul muncii, Raluca Turcan, Asta înseamnă ca legea pensiilor să fie adoptată în parlament la sfârșitul lui 2022 și să intre în vigoare la începutul anului 2023.

În primul rând, vreau să știți că eu nu am o chestiune de orgoliu. Dacă vom ajunge la concluzia că modificările de care are nevoie sistemul de pensii în România nu sunt cele prevăzute de lege pentru a veni cu o nouă lege, poate să se cheme și «legea panseluța», ca să nu spun alt nume, pentru că pe mine mă interesează rezultatele reformei în sistemul public de pensii, însă ceea ce ne-am asumat este ca rezultatele acestor măsuri să fie prezentate public undeva la mijlocul anului viitor și să fie adoptate și susținute în Parlament la finalul anului viitor pentru a putea intra în 2023 cu un nou cadru legal de pensie” Raluca Turcan, a fost întrebată, miercuri seara, la România TV, când va fi gata reforma sistemului public de pensii.

Referitor la noua formulă de calcul, ministrul Muncii a spus: „E o lege în pregătire și n-o să pot să prezint – vă dați seama, noi preconizăm să o facem publică abia la mijlocul anului viitor. Pot, însă, să vă spun că, prin varianta cu care vom veni, pensiile mici vor crește mai mult, se vor reduce aceste inechități și în calculul pensiilor se vor regăsi mai mulți factori de contributivitate din decursul vieții profesionale a oamenilor”.

Ea a explicat că „este firesc” să fie luate în calculul pensiilor activități pentru care oamenii au plătit contribuție de asigurări sociale. Totodată, Raluca Turcan a infirmat zvonurile potrivit cărora ar urma să fie majorate stagiul minim de cotizare sau stagiul complet de cotizare, fixate în prezent la 15, respectiv 35 de ani.

Iarăși, am văzut că o să crească stagiul minim de cotizare, că o să crească stagiul complet de cotizare – stagiul minim de cotizare va rămâne 15 ani. Mai mult decât atât, intenționăm ca și în celelalte sisteme să discutăm tot mai apăsat și să reușim să obținem un stagiu obligatoriu de cotizare de 15 ani pentru toate sistemele de pensii. De asemenea, un stagiu complet de cotizare este rezonabil cel de 35 de ani pe care îl avem acum și nu intenționăm să îl schimbăm”, a adăugat liberala.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *