Reglementarea căsătoriei, admiterea între persoanele de același sex

Reglementarea căsătoriei în sensul admiterii între persoanele de același sex nu poate fi reglementată din afara țării, spune secretarul general al PNL Robert Sighiartău, care a salutat votul europarlamentarilor liberali împotriva rezoluției prin care se cere Comisiei Europene să sancționeze mai multe țări, printre care și România, pe motiv că n-ar respecta drepturile comunității LGBTIQ+.

Două treimi din eurodeputații Partidului Popular European (PPE) s-au abținut sau au votat contra acestui proiect.

Sighiartău insistă că reglementarea căsătoriei „nu poate fi impusa din afară, după ideologii la modă, într-o vreme sau alta”, potrivit Declarației Universale a Drepturilor Omului, relatează B1TV.

„Căsătoria reflectă valorile și identitatea fiecărui stat membru al UE. Reglementarea acesteia nu poate fi impusa din afară, după ideologii la modă, într-o vreme sau alta.

Salut votul colegilor eurodeputați PNL împotriva rezoluției care cere Comisiei Europene „să ia măsuri de executare contra României” pe motiv că nu ar respecta dreptul de reședință ce ar decurge din încheierea unor căsătorii în alte state UE între persoane de același sex”, a scris Robert Sighiarău, pe Facebook.

Liderul liberal a precizat apoi că legislația românească, asemenea legislațiilor din alte state membre UE, recunoaște doar căsătoria între un bărbat și o femeie.

Sighiartău a mai notat că România respectă pe deplin Declarația Universală a Drepturilor Omului și citează din articolul 16: „Cu începere de la împlinirea vârstei legale, bărbătul şi femeia, fără nici o restricţie în ce priveşte rasa, naţionalitatea sau religia, au dreptul de a se căsători şi de a întemeia o familie” – și cu Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care, la art. 12, precizează în plus că dreptul la căsătorie este stabilit de legislația internă a fiecărui stat membru al Consiliului Europei: „Începând cu vârsta stabilită prin lege, bărbatul şi femeia au dreptul de a se căsători şi de a întemeia o familie conform legislaţiei naţionale ce reglementează exercitarea acestui drept.” Reglementarea dreptului la căsătorie este atribuția fiecărui stat membru al Uniunii Europene reîntărește și art. 9 din actuala Cartă a Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, în vigoare de la sfârșitul anului 2009: „Dreptul la căsătorie și dreptul de a întemeia o familie sunt garantate în conformitate cu legile interne care reglementează exercitarea acestor drepturi”.

Strâns legată de tradiţiile culturale şi istorice ale fiecărei societăţi şi de concepţiile sale profunde despre familie”, după cum comentează chiar Curtea Europeană a Drepturilor Omului, căsătoria (întemeierea familiei și creșterea copiilor) reflectă valorile și identitatea fiecărui stat membru. Reglementarea acestora nu poate fi decisă din afară de majorități de conjunctură ori impusă prin recomandări croite după ideologii la modă într-o vreme sau alta”, a scris Robert Sighiartău, pe contul său de Facebook.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *