Remdesivir ar putea fi primul medicament autorizat pentru tratarea coronavirusului, un antiviral care tratează cauza COVID-19, și nu efectul. Dacă un nou set de studii vor fi favorabile acestuia, până la toamnă tratamentul va fi disponibil și în România, a spus Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.

Existența unui medicament etilologic ar reduce drastic numărul deceselor și ar determina măsuri de eliminare a distanțării sociale mult mai rapide.

„Atunci când ai un medicament care tratează cauza bolii şi rezultatele sunt rapid observabile, speranţa este că putem avea până în toamnă un tratament care să împiedice aceste forme care provoacă un număr mare de decese”,a explicat Alexandru Rafila.

Medicul îşi bazează afirmaţiile pe primele rezultate ale studiului cu antiviralul Remdesivir, conceput pentru tratamentul Ebola. Din 125 de pacienţi în stare critică, internaţi într-un spital din Chicago, doi au decedat, în timp ce starea celorlaţi s-a îmbunătăţit rapid şi cei mai mulţi au putut fi externaţi după o săptămână de tratament, arată Hotnews.

„Acesta ar fi primul produs autorizat care acţionează asupra virusului, practic împiedică replicarea virală. Ar fi primul medicament etiologic şi faptul că din cei 125 de pacienţi cu forme grave care au fost trataţi evoluţia a fost favorabilă şi chiar rapid favorabilă – după câteva zile de terapie pacienţii au putut fi mutaţi din secţiile de terapie intensivă şi după încă câteva zile au putut fi externaţi – oferă o speranţă extrem de puternică. Atunci când ai un medicament care tratează cauza bolii şi rezultatele sunt rapid observabile, speranţa este că putem avea până în toamnă un tratament care să împiedice aceste forme care provoacă un număr mare de decese, mai ales în rândul categoriilor la risc”, a explicat Alexandru Rafila.

El a mai spus că 4.000 de pacienţi din întreaga lume au fost trataţi cu Remdesivir, iar săptămâna viitoare ar putea fi făcute publice rezultatele pentru încă 400 de bolnavi de COVID-19 trataţi cu acest antiviral.

Dacă rezultatele vor fi la fel de bune, ar fi un pas important pentru autorizarea acestui medicament în SUA, precum şi în alte ţări. Iar dacă un tratament eficient va fi folosit la scară largă, vor putea fi relaxate măsurile de distanţare socială.

Medicamentul nu se găsește în România, dar Rafila a aplicat în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății care să includă România printre cele 27 de țări ale unui studiu cu privire la Remdesivir.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *