Restricțiile vor fi în continuare valabile și după data de 15 mai, a explicat președintele Klaus Iohannis. Chiar dacă nu va mai fi necesară declarația pe proprie răspundere la ieșirea din casă, românii tot nu vor mai putea părăsi localitatea decât cu un motiv întemeiat, festivalurile de muzică rămân anulate iar competițiile sportive se vor desfășura, probabil, fără spectatori.

Președintele Klaus Iohannis a susținut marți seară prima conferință de presă în care a răspuns la întrebări de la debutul stării de urgență, de acum o lună și jumătate.

„După o lună și jumătate putem trage destul de multe concluzii statistice. Remarc că în această epidemie autoritățile împreună cu medicii și românii au obținut rezultate notabile. Românii au dovedit că au maturitate, simț civic. Se discută mult despre măsurile de relaxare. Vom ajunge și acolo. Am menționat că după 15 mai unele restricții vor fi reduse, dar nu am atins maximul în România și o relaxare prematură ar fi fundamental greșită” a spus Klaus Iohannis.

Președintele a atras atenția că încă nu a fost atins vârful epidemic al pandemiei de coronavirus iar restricțiile se vor ridica gradual, cu pauze de câteva săptămâni între măsuri pentru a se evalua eficacitatea lor. Până în prezent, față de alte țări, România stă bine, a mai spus șeful statului.

„Iată și un grafic care ne permite comparații directe între state care ne interesează – numărul de bolnavi raportat la un milion de locuitori. Am ajuns la diferențe foarte mari între diferite state. Un raport foarte mare are Spania – aproape 5.000 dintr-un milion sunt pozitivi. În Italia – 3.000 la milion, date apropiate și în SUA. De aceea am spus că autoritățile și cetățenii au rezultate foarte bune. Nu ar fi păcat să dăm cu piciorul la aceste rezultate? Rezultate obținute greu, prin restricții majore. Sunt convins că oamenilor, medicilor – le este extrem de greu. Pericolul nu a trecut” a adăugat președintele Iohannis.

Restricțiile care rămân în vigoare. Ce îi așteaptă pe români după 15 mai

Președintele României a mai dat câteva detalii despre restricțiile care vor rămâne în vigoare după data de 15 mai.

„Nu vom putea să ne întâlnim în grupuri mai mari de 3, nu vom putea să plecăm din localitate fără un motiv foarte serios. Nu vom putea merge la restaurante și mall-uri. Marile festivaluri probabil nu vor avea loc în acest an, nu putem risca să avem un număr mare de persoane în același loc. Competițiile sportive: dacă se vor relua, există o probabilitate mare să se reia fără spectatori. Măsurile pe care le vom lua vor fi graduale: în 15 mai va fi ceva, dacă lucrurile vor merge încă ceva din 15 iunie și tot așa. Și tot timpul cu ochii pe statistică”, a explicat președintele României.

Leave a comment

Lasă un răspuns Anulează răspunsul