Roman Abramovici face parte din echipa de negocieri Rusia-Ucraina
Roman Abramovici face parte din echipa de negocieri Rusia-Ucraina

Roman Abramovici face parte din echipa de negocieri între Rusia și Ucraina, fără însă să aibă o calitate oficială. Miliardarul rus, care a devenit și el ținta sancțiunilor occidentale, se află în Turcia pentru a „permite anumite contacte” între cele două părți, a declarat marți Kremlinul.

Roman Abramovici a fost prezent marți la negocierile de pace de la Istanbul. Acesta a putut fi observat în imaginile publicate de la discuții, precum și într-o fotografie în care discută cu președintele Turciei, Racep Erdogan.

„Roman Abramovici este implicat pentru a permite anumite contacte între părțile rusă și ucraineană”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reporterilor într-o conferință telefonică, relatează Reuters, citat de Digi24.

Nu este un membru oficial al delegației… dar, cu toate acestea, este prezent și astăzi la Istanbul din partea noastră. Pentru a realiza contacte între cele două părți, trebuie să obțineți aprobare din ambele părți, iar în cazul lui Abramovici, această aprobare există din ambele părți”, a adăugat el.

Kremlinul, care a spus că Abramovici a jucat încă de la început un rol în discuțiile de pace, a respins informațiile potrivit cărora ar fi fost otrăvit, spunând că acestea sunt neadevărate și fac parte dintr-un „război informațional”.

Potrivit Wall Street Journal și a publicației de investigație Bellingcat, care a citat persoane apropiate, Abramovici și negociatorii de pace ucraineni ar fi avut simptome de otrăvire la începutul acestei luni, după o întâlnire la Kiev.

Ulterior, un oficial american a declarat pentru Reuters că simptomele acuzate de oligarhul rus Roman Abramovici și de cei doi negociatori ucraineni ar fi legate mai degrabă de anumiți factori de mediu decât de o tentativă de otrăvire.

Peskov a declarat reporterilor că va deveni clar fie marți, fie miercuri dacă discuțiile de pace sunt promițătoare.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *