România ar putea ajunge la temperaturi de 50 de grade Celsius
România ar putea ajunge la temperaturi de 50 de grade Celsius

România ar putea ajunge la temperaturi de 50 de grade Celsius în mai puțin de 30 de ani, cred meteorologii. Un model climatic simulat arată că vom avea în Bărăgan temperaturi la fel ca în deșertul Sahara, iar organismului uman îi va fi din ce în ce mai greu să lupte cu canicula.

Climatologul Roxana Bojariu a declarat la Digi24 că și prognozele pentru România arată accelerarea încălzirii globale, iar pentru anul 2050 scenariul este apocaliptic.

În România, până în 2050 recordul absolut de temperatură maximă, în jur de 50 grade Celsius, s-ar putea atinge în Bărăgan. Asta sugerează că e plauzibil după modele climatice, dar nu putem spune anul, ziua. Doar că e plauzibil ca recordul de 44,5 grade să fie doborât și să avem o temperatură record de 50 grade.

Este o limită la adaptare. Ne putem adapta, dar e o limită. Organismul consumă energie și își suprasolicită anumite mecanisme, sunt situații care ar putea duce la probleme de viață și de moarte. Putem să ne adaptăm, dar nu la orice temperatură. Acum, cu greu, dar putem face față. Să acționăm să nu ajungem la acele situații limită”, a spus climatologul.

Elena Mateescu, director ANM: „Miercuri dimineață vom elabora prima alertă meteo de caniculă. Cu siguranță, vom merge pe cod galben luând în considerare valorile de 36-37 de grade.

Cu siguranță, din aproape în aproape, nu excludem codul portocaliu, cel puțin la prima vedere, pentru că până la urmă suntem în luna lui cuptor. Este cea mai caldă lună a anului în țara noastră.

Trebuie să ne raportăm și la cele mai ridicate valori ale lunii lui cuptor înregistrate în istoria măsurătorilor meteorologice: 44,3 reprezintă maxima absolută lunară în data de 24 iulie 2007, la Calafat. Cu siguranță, la nivel regional, mai ales partea de vest, nord-vest a țării, ne așteptăm la valori de 39, 40 de grade care să reprezinte acest vârf al acestui episod, valori care să se apropie de maximele acestei regiuni”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *