România devine independentă energetic, spune Virgil Popescu
România devine independentă energetic, spune Virgil Popescu

România devine independentă energetic, o dată cu semnarea contractului de exploatare a gazelor din Marea Neagră, spune ministrul energiei, Virgil Popescu. Gazele din acest perimetru vor dubla producția României, care va deveni și un exportator important.

Afirmația a fost făcută în contextul în care a fost semnat contractul de vânzare-cumpărare pentru preluarea de către Romgaz a participației companiei Exxon aferente perimetrului Neptun Deep din Marea Neagră, relatează B1TV.

„Cred că punem încă o cărămidă la independența energetică a României pentru că statul român, prin Romgaz, devine parte al acestui consorțiu, împreună cu OMV Petrom, pentru extragerea gazelor din perimetrul de adâncime. E cel mai mare perimetru descoperit până acum. Putem vorbi de cel puțin 100 de miliarde de metri cubi acolo. E o cantitate de gaze care dublează producția României. Ea acoperă consumul și dă posibilitatea României să devină un furnizor de securitate energetică regională”, a declarat Virgil Popescu, la Antena 3.

Minstrul a susținut apoi că până scoatem gazele din Marea Neagră putem să avem mai multe centrale de producere a energiei pe gaze naturale.

„Putem deveni jucători în piața de energie. De la gaze mergem și către piața de energie, că aceste gaze pot produce și energie. Până scoatem gazele din Marea Neagră să avem mai multe centrale de producere a energiei pe gaze naturale, să avem reactorul modular împreună cu americanii, așa încât în 2026-2027 independența să fie atât la energie, cât şi la gaze”, a continuat Popescu.

Declarațiile au fost făcute în contextul în care, marți, premierul Nicolae Ciucă, ministrul Virgil Popescu, și David Muniz, Chargé d’Affaires ad-interim – Ambasada SUA în România, au participat la semnarea contractului de vânzare-cumpărare pentru preluarea de către Romgaz a participației companiei Exxon aferente perimetrului Neptun Deep.

Preţul de achiziţie achitat de Romgaz va fi de 1.060.000.000 USD, putând fi ajustat conform mecanismelor din contract.

E un pas important în realizarea independenței energetice a României. Cu alte cuvinte, statul român, prin Romgaz, și OMV Petrom vor fi parteneri egali în proiectul Neptun Deep și ne asigurăm azi că gazul din Marea Neagră va ajunge în gospodăriile cetățenilor și, astfel, vor putea beneficia și de prețuri mai mici la gaze”, a scris Ciucă, pe Facebook.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *