Mikhailo Podoliak, consilier al șefului biroului președintelui ucrainean, consideră că Rusia încearcă să destabilizeze situația din „Republica Moldovenească Transnistreană” nerecunoscută și sugerează că Moldova ar trebui să se aștepte la „oaspeți”.

„Rusia încearcă să destabilizeze situația din regiunea transnistreană și dă de înțeles că Moldova ar trebui să se aștepte la „oaspeți”. Vești proaste: dacă Ucraina nu rezistă, mâine inamicul va fi la porțile Chișinăului”.

În același timp, el a adăugat că există și vești bune. Ucraina va asigura securitatea strategică în regiune. Dar trebuie să lucrăm ca o singură echipă, a conchis Podoliak.

La 25 aprilie, o serie de explozii au fost auzite în capitala nerecunoscutei Republici Moldovenești Transnistrene.
Serviciile secrete ucrainene au raportat că, în urmă cu câteva zile, Transnistria nerecunoscută a început să se pregătească pentru „explozii” organizate de FSB (Serviciul Federal de Securitate al Rusiei) ca o justificare pentru războiul cu Ucraina sau cu scopul de a implica regiunea transnistreană în ostilitățile din războiul împotriva Ucrainei.

Ulterior, așa-numitul Minister al Afacerilor Interne din Transnistria a raportat că în dimineața zilei de 26 aprilie, în satul Maiak Grigoriopol, în raionul Grigoriopol, s-au auzit două explozii: prima la ora 6:40, iar a doua la 7:05.

În Transnistria au apărut rapoarte despre un al treilea atac pe teritoriul așa-numitei „republici”.

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a convocat – marți – o ședință a Consiliului Suprem de Securitate, iar ulterior a declarat că ”exploziile din regiunea transnistreană sunt intenții de escaladare”.

Sursa acestor tensiuni, a mai spus Maia Sandu, o reprezintă forțe din interiorul regiunii transnistrene care sunt ”forțe pro-război și care sunt interesate să destabilizeze situația în regiune”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *