Rusia e acuzată de genocid, judecată la Curtea Internațională de Justiție
Rusia e acuzată de genocid, judecată la Curtea Internațională de Justiție

Rusia e acuzată de genocid și va fi judecată la Curtea Internațională de Justiție, a transmis instituția într-un comunicat. Au fost deja stabilite datele primelor audieri, pe 7 și 8 martie.

Curtea Internațională de Justiție a informat Rusia, marți seară, printr-un comunicat, că e acuzată de genocid și trebuie să se supună eventualelor sale ordonanțe.

Cererea de chemare în judecată a fost depusă de Ucraina pe 26 februarie, iar Moscova e obligată „să acționeze așa încât orice ordonanţă a Curţii să poată avea efectele scontate”.

Primele audieri vor avea loc în 7 și 8 martie, informează AP, citată de B1TV.

Curtea Internațională de Justiție e principalul organ judiciar al ONU. Rusia face parte din Consiliul de Securitate al ONU, dar se fac presiuni pentru eliminarea ei din for după ce a atacat Ucraina.

După atacurile rusești asupra orașului Harkov, soldate cu zeci de morți în rândul civililor, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de crime de război.

Curtea Penală Internațională va lansa propria anchetă cu privire la aceste acuzații. Procurorul-șef Karim Khan a transmis că ancheta va viza și invazia din 2014, anul în care Rusia a anexat ilegal Peninsula Crimeea.

Forțele rusești „distrug infrastructura critică ce asigură apă, gaz și electricitate milioanelor de oameni din toată Ucraina. Autobuze civile, mașini și chiar ambulanțe au fost bombardate. Rusia face asta zi de zi în toată Ucraina”, a acuzat și Antony Binken, secretarul de stat al SUA.

Dată fiind această situație, Blinken a lansat ideea scoaterii Rusiei din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *