Salariul minim pe economie ar urma să fie majorat raportat la rata inflației, de creșterea economică și de cea a productivității. Cel puțin așa aLudovic declarat președintele PNL Ludovic Orban, însă măsura nu apare în reglementările încheiate până acum cu partenerii de guvernare.

Ludovic Orban a explicat și care este motivul pentru care creșterea salariului minim nu apare în documentele semnate la nivelul coaliției, potrivit B1TV: „nu am ajuns să reglementăm acest lucru (…) am guvernat în perioadă de criză, fără sprijin parlamentar.”

„În ceea ce privește salariul minim, și aici cunoașteți punctul nostru de vedere. Fiind un guvern care a guvernat în perioadă de criză, fără sprijin parlamentar, nu am ajuns să reglementăm acest lucru și să stabilim un mecanism de indexare, în colaborare cu partenerii sociali.

Pe de altă parte, noi am propus acest mecanism de creștere a salariului minim care să țină cont de rata inflației – compensarea pierdrii puterii de cumpărare – de indicele de productivitate și care să aibă un element de corecție care să depindă de creșterea economică, astfel încât orice creștere economică să ducă la o suplimentare a salariului minim. Acest mecanism nu e convenit la nivelul partenerilor sociali și nu e cuprins într-o reglementare, dar acesta este punctul nostru de vedere”, a declarat Ludovic Orban.

Guvernul Cîțu urmează să vină cu propuneri vizavi de salariul minim

Duminică, premierul desemnat Florin Cîțu afirmase că ar trebui să mai existe discuţii cu patronatele și sindicatele în ceea ce privește salariul minim pe economie, iar Ministerul Finanțelor are câteva variante de lucru.

Cîțu a mai spus atunci că bugetul pe 2021 va fi definitivat şi prezentat de viitorul Guvern, cel care va fi învestit miercuri și pe care el îl va conduce, deoarece așa e cinstit.

„Am văzut câteva estimări, încă nu am agreat toţi pe aceeaşi formulă. În noua coaliţie de guvernare vom avea o variantă pe care o vom prezenta, sper, cât mai curând. (…) Impactul va fi pentru următorul Guvern. Ar fi oarecum necinstit ca acest Guvern să ia o decizie pentru următorul Guvern, aşa cum nu am luat nicio decizie pe buget”, a declarat Florin Cîțu, duminică.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *