Sancțiuni împotriva Belarusului cere liderul opoziției locale, care să fie la fel de dure pentru implicarea regimului condus de Aleksandr Lukașenko în războiul din Ucraina. Opozantul belarus Pavel Latuşko care îl numește pe acesta „complice” al lui Vladimir Putin în invadarea Ucrainei.

Putin a fost condamnat pe bună dreptate în întreaga lume. Dar Lukaşenko merită un oprobriu mult mai generalizat decât a avut până în prezent”, a scris Pavel Latuşko în săptămânalul britanic The New European, relatează AFP și Digi24.

Latușkp a fost ministru al culturii, și locuieşte în exil la Varşovia după demiterea sa, pentru că a lansat un apel public la noi alegeri în Belarus în 2020. El a considerat că preşedintele belarus este „complice” la războiul din Ucraina, permiţând Rusiei să-i folosească teritoriul pentru invazie.

Poate fi pionul lui Putin, un lider păpuşă într-un stat marionetă, dar este şi un actor major în această situaţie oribilă şi este timpul ca Occidentul să-şi dea seama de acest lucru şi să acţioneze în consecinţă”, a continuat el, cerând ca Belarusului să-i fie aplicate „aceleaşi sancţiuni” ca şi cele care vizează interesele ruse.

În caz contrar, ţările occidentale vor lăsa „o portiță uriaşă”, a avertizat el, permiţând ocolirea sancţiunilor prin intermediul Belarusului „unde ruşii au încă acces la mărcile occidentale”.

Belarusul a fost ţintit de sancţiuni, în principal din cauza rolului său în atacul asupra Ucrainei, care sunt mai puţin extinse decât cele care vizează Rusia, mai scrie AFP, citată de Agerpres. Londra a sancţionat mai mulţi înalţi responsabili militari şi companii din ţară, iar Washingtonul i-a interzis lui Aleksandr Lukaşenko intrarea în Statele Unite, ca şi soţiei şi celor trei copii ai săi.

Pavel Latuşko a mai deplâns „inacţiunea” Occidentului după arestarea jurnalistului de opoziţie Roman Protasevici, în urma interceptării zborului Ryanair în care se afla de către un avion de vânătoare belarus în mai 2021 sau când Minskul a fost acuzat că a organizat un aflux de migranţi la frontierele Uniunii Europene.

„Lukaşenko trebuie adus în justiţie” în faţa Curţii Penale Internaţionale, a mai spus el.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *