Scenarii ale răspândirii coronavirusului
Scenarii ale răspândirii coronavirusului

Scenarii ale răspândirii coronavirusului au fost luate în calcul de autoritățile din România, care au discutat miercuri despre strategia de luptă împotriva virusului care este prezent și în România. Șase cazuri au fost confirmate în prezent la noi, dar, din fericire, pacienții sunt fie asimptomatici, fie prezintă o formă ușoară de boală.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a explicat că primul scenariu presupune existența a până la 25 de cazuri, iar ultimul, cel mai grav, presupune diagnosticarea a peste 2.000 de cazuri.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat la finalul ședinței Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă că a fost adoptată o hotărâre legată de scenariile privind evoluţia infecţiei cu noul coronavirus şi de măsurile de răspuns necesare. S-a constituit și grupul de coordonare, astfel încât fluxul informaţional şi decizional să fie bine gestionat, arată PsNews.

Scenarii ale răspândirii coronavirusului – patru faze

Potrivit lui Arafat, scenariul 1 sau faza 1 presupune existenţa de la 0 la 25 de cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus, scenariul 2– între 25 şi 100 de cazuri, apoi între 100 şi 2.000 de cazuri, iar scenariul patru– peste 2.000 de îmbolnăviri.

„Suntem obligaţi să luăm în considerare aceste cazuri, nu înseamnă că vom ajunge acolo. Este o situaţie normală de a face toate pregătirile şi în aceste scenarii se au în vedere mai ales pregătirile medicale”, a precizat șeful DSU.

Întrebat la ce ar trebui să ne așteptăm, Raed Arafat a explicat că există mai multe posibilități, între care cea în care totul să se limiteze doar la cazurile venite din afară, fără transmitere susținută în comunitate. A doua posibilitate ar fi să se ajungă la infectarea unor persoane fără să fie cunoscută linia de transmitere a virusului.

„La acest moment nu am ajuns acolo, noi sperăm să reușim să limităm intrarea virusului în țară și răspândirea lui (…). La un moment, este posibil să treacă la o infecție în interiorul comunității, cum s-a întâmplat și în alte țări europene. Și, atunci, trecem și noi la faza 2, de a încetini răspândirea în țară, exact cum au făcut Franța și alte țări. (…) Dacă virusul începe să se răspândească, urmează măsuri concrete care se iau la momentul respectiv”, a afirmat Arafat.

Măsurile concrete ar fi limitarea numărului de participanți la o întâlnire, asigurarea unor materiale sanitare prin impunerea unor anumite reguli pentru a nu permite specula cu măști, de exemplu, așa cum a făcut Franța, închiderea școlilor și restricții în transportul public.

„Se poate ajunge și la o astfel de situație (închiderea școlilor – n.r.). Nu știm când, nu știm dacă va trebui, dar este una dintre măsurile care permit limitarea răspândirii. Astfel de decizii se iau la momentul la care se consideră că e nevoie. La acest moment autoritățile consideră că încă mai așteptăm”, a explicat șeful DSU.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *