Școlile pot fi închise din cauza facturilor prea mari la utilități
Școlile pot fi închise din cauza facturilor prea mari la utilități

Școlile pot fi închise din cauza facturilor prea mari la utilități. Există acest pericol, mai ales în localitățile în care primăriile nu pot să susțină plata unor costuri foarte mari la încălzire și curent. Sorin Cîmpeanu a cerut Guvernului prioritate la compensarea facturilor în cazul școlilor și spitalelor.

Sorin Cîmpeanu a declarat, luni, că există riscul ca unele școli să nu mai poată funcționa din cauza facturilor mult prea mari la utilități iar soluția ar fi plafonarea prețurilor. Luni seară, liderii coaliției s-au reunit pentru o discuție pe tema facturilor la energie și gaze și pentru a găsi soluții în sprijinul consumatorilor casnici, dar și a instituțiilor și companiilor. În urma discuției, s-a ajuns la concluzia că facturile vor fi plafonate pentru două luni, iar cele gresite vor fi stornate și reemise de furnizori.

Școlile pot fi închise din cauza facturilor aberante

Am atras atenţia în şedinţa de Guvern că trebuie privite cu prioritate şcolile, spitalele şi universităţile. Există riscuri de funcţionare dificilă din cauza unor costuri foarte mari la utilităţi și am dat un exemplul unei universităţi în care costurile cu utilităţile erau 3% din buget, iar acuma ajung la 15% din buget”, a declarat ministrul educației Sorin Cîmpeanu, citat de B1TV.

Ministrul Educației a susținut apoi că în opinia sa, soluția e „plafonarea şi verificarea corectitudinii facturilor”, în sensul în care legea actuală privind plafonarea și compensarea chiar să se aplice.

Acest lucru trebuie să îl facă şi primăriile în ce priveşte şcolile din învăţământul preuniverisitar”, a adăugat Cîmpeanu.

Și școlile au primit facturi uriașe

Declarațiile au fost făcute în contextul în care și școlile, pe lângă consumatorii casnici, au început să primească facturi uriașe. De exemplu, o școală din Bârlad a primit o factură de 270.000 de lei pentru o singură lună de consum la gaze. Spre comparație, Spitalul Municipal, care e cel mai mare consumator local, are de achitat 180.000 de lei.

La începutul lunii, școlile din municipiul Giurgiu au început orele online pentru că nu erau bani de încălzire. „Au venit pentru trei săptămâni facturi de 220 – 230 de milioane, sunt imense”, au declarat responsabili din inspectoratul școlar.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *