Serul Moderna a fost suspendat în Japonia, ca urmare a descoperirii unor corpuri străine în suspensia vaccinului. Japonia a decis suspendarea utilizării serului Moderna, respectiv 1,63 de milioane de doze de vaccin după semnalarea prezenţei unor impurităţi în trei loturi distribuite în ţară.

Grupul farmaceutic nipon Takeda, care importă şi distribuie în Japonia vaccinul Moderna, a anunțat, într-un comunicat, că a primit „sesizări de la mai multe centre de vaccinare, potrivit cărora corpuri străine au fost descoperite în fiolele de vaccin sigilate care proveneau din loturi specifice” , relatează agenția France Presse, citată de B1TV.

„După consultări cu Ministerul Sănătăţii, am decis să suspendăm utilizarea vaccinului” din loturile vizate începând de joi, respectiv 1,63 de milioane de doze în total”, au adăugat reprezentanții Takeda în informare.

Grupul japonez a cerut Moderna să efectueze „o anchetă urgentă” pe această temă.

Serul Moderna a fost suspendat în Japonia. Contactată de AFP, compania americană nu a răspuns până acum pentru a da o replică după apariția acestor informaţii.

Takeda a precizat că nu a primit până acum sesizări privind eventuale riscuri pentru sănătate legate de dozele afectate.

Vaccinul Moderna are 93% eficiență, după ambele doze, chiar și la șase luni de la administrarea rapelului, a comunicat recent compania rezultatul unui studiu. Acesta anunță o eficiență extrem de ridicată în lupta împotriva COVID, potrivit Reuters.

Moderna depășește astfel principalul său competitor, Pfizer, al cărei eficiență scade cu 6% la fiecare 2 luni ce trec de la inocularea dozei de rapel. După 6 luni, eficiența serului de la Pfizer ajunge la aproximativ 84%.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *