Sistemul de pensii se va prăbuși în România, prognozează economiștii. Cum a devenit nesustenabil și care sunt soluțiile
Sistemul de pensii se va prăbuși în România, prognozează economiștii. Cum a devenit nesustenabil și care sunt soluțiile

Sistemul de pensii se va prăbuși, cred economiștii de la Universitatea Babeș-Bolyai, care au estimat că deficitul fondului de pensii din România va ajunge la peste 25 de miliarde de lei în 2024, ceea ce ar face sistemul nesustenabil.

Această situație se agravează pe măsură ce generația numită „decrețeii” se pensionează, deoarece populația activă scade, exodul forței de muncă crește și natalitatea este scăzută.

Decrețeii (românii născuți între 1966 şi 1989 -N.R.) se duc peste 5-10 ani într-o pensie pe care nu mai are cine s-o mai plătească din cauza scăderii populației active, a exodului forței de muncă și a deșertului de natalitate”, a afirmat, zilele trecute, Dragoș Damian, CEO-ul fabricii Terapia din Cluj.

Radu Nechita, economist la Facultatea de Studii Europene a UBB, a avertizat că sistemul public de pensii din România face promisiuni care nu pot fi onorate, iar oamenii trebuie să înțeleagă că pensia lor nu va fi determinată de contribuțiile lor, ci de contribuțiile celor care vor fi pe piața muncii când ei vor renunța la calitatea de angajați.

Acest lucru se va întâmpla indiferent de promisiunile făcute de un ministru de acum sau de directorul Casei de Pensii de acum. Legea nu poate schimba realitatea, iar realitatea este că vor fi mai mulți pensionari, vor trăi mai mult, iar cei care lucrează sunt din ce în ce mai puțini și intră mai târziu în piața muncii”, a explicat Nechita, potrivit PsNews.

Economistul Rácz Béla-Gergely, cercetător la Romanian Economic Monitor, a explicat că în România, sistemul de pensii operează pe baza a trei piloni, primul dintre aceștia și cel mai important fiind cunoscut sub denumirea de pensie de stat.

Soluțiile pentru acest problemă pot fi, potrivit economiștilor:

-Creșterea ratei de contribuție la pensie pentru a reduce deficitul;

-Creșterea vârstei de pensionare pentru a extinde perioada de contribuție;

-Introducerea unui al patrulea pilon de pensie, bazat pe contribuții individuale, pentru a crește acoperirea și stabilitatea financiară a sistemului.

Pentru pensionari, soluția ar putea fi să investească o parte din pensia lor în conturi de pensie private, care ar putea să ofere un venit suplimentar la bătrânețe. Cu toate acestea, opțiunile de pensii private nu sunt accesibile pentru toți românii și pot fi riscante, avertizează specialiștii.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *