Tabere de filtrare sunt construite de invadatorii ruși pentru ucrainenii răpiți
Tabere de filtrare sunt construite de invadatorii ruși pentru ucrainenii răpiți

Tabere de filtrare sunt construite de invadatorii ruși în partea de sud-est a Ucrainei, aproape de graniță, iar în aceste lagăre sunt aduși ucrainenii capturați în locurile unde au loc confruntările. Aici li se iau pașapoartele si sunt duși în zone îndepărtate ale Rusiei, arată unele imagini obținute din satelit.

În mai multe imagini din satelit se văd zeci de corturi albastre și albe instalate într-o tabără ridicată în localitatea de coastă Bezimenne, în Donețk, controlat de separatiști, la mică distanță de Mariupol. Aceste imagini sugerează că Rusia pare să acționeze în Ucraina ca în Cecenia, arată Digi24.

Imaginile din satelit, obținute de I News, par a proba afirmațiile din partea autorităților ucrainene că zeci de mii de oameni sunt răpiți din orașul asediat Mariupol și mutați cu forța peste granița cu Rusia.

Imaginile arată aproximativ 30 de corturi albastre și albe ridicate într-o tabără pe locul unei foste piețe din satul de coastă Bezimenne, în Donețk. Sunt primele imagini din satelit care arată că Rusia ar fi construit, așa cum a făcut în Cecenia, „tabere de filtrare” în interiorul Ucrainei.

Primarul Mariupolului, Vadim Boychenko, a declarat că trupele ruse au deportat din Mariupol cu forța, în lagăre, 6.000 de rezidenți, inclusiv femei și copii.

Ocupanții îi forțează pe oamenii deja epuizați de război să se urce în autobuze. Sunt, de asemenea, informații conform cărora ocupanții ruși confiscă pașapoartele oamenilor și alte documente de identitate ucrainene. Oamenii deportați sunt mai întâi duși în așa-numitele lagăre de filtrare, de unde sunt trimiși în diferite orașe îndepărtate din Rusia”, a spus primarul într-un mesaj Telegram.

El a adăugat că autoritățile locale întocmesc de urgență o bază de date cu cei care ar fi fost luați forțat.

Avertismentul primarului vine după ce ambasadorul SUA la ONU a spus că există „informații credibile și tulburătoare” că forțele ruse creează liste de ucraineni pentru a fi trimiși în lagăre sau uciși.

Moscova a declarat presei ruse că a ridicat 30 de corturi pentru 440 de persoane într-o așa-numită „tabără umanitară”, că au fost trimise 18 tone cu ajutoare și că oamenilor li s-au oferit lenjerie de pat și mese calde.

Tabăra identificată, la 20 de minute de granița cu Rusia

Tabăra identificată pe terenul viran din Bezinmenne se află pe drumul E58 vest-est dintre Mariupol și Rusia, la doar 20 de minute de mers cu mașina de granița cu Rusia.

Imaginile sugerează că ar putea fi o locație în care rușii ar fi instalat o „tabără de filtrare”. Bezimenne este una dintre cele patru locații aflate la est de Mariupol, de-a lungul coastei Mării Azov, celelalte trei fiind situate dincolo de granița cu Rusia.

„Taberele de filtrare” sunt numite astfel deoarece acolo oamenii sunt verificați și triați de militari sau de alți oficiali.

Imaginile din satelit arată zeci de mașini și alte vehicule aliniate pe drum. La două străzi distanță se văd mai multe vehicule militare. O altă imagine dintr-un satelit Maxar arată mașini și autobuze albe care intră din direcția Mariupol. Alte imagini surprinse de Planet Labs PBC arată că tabăra a fost construită în jurul datei de 20 martie.

Până acum, singura informație pentru taberele ridicate și controlate de ruși a venit de la ucraineni care au spus că prietenii sau rudele lor au fost duși în tabere de filtrare înainte de a fi mutați împotriva voinței lor peste granița cu Rusia. Tabăra a fost identificată folosindu-se imagini comparative cu hărțile anterioare ale localității.

Ucrainenii susțin că nu mai știu nimic de prieteni și rude care au fost duși în taberele rușilor

Mai multe imagini făcute publice pe rețelele sociale arată că în corturile albastre sunt paturi verzi, iar zeci de oameni stau la coadă pentru mâncare. Muncitorii din lagăr par să poarte însemnele Ministerului pentru Situații de Urgență din Moscova.

În videoclipuri pot fi văzute toalete mobile și un autobuz alb. Printre persoanele dintr-un videoclip se află un bărbat înarmat, într-o uniformă de camuflaj, având fața acoperită cu o cagulă verde și însemnul Z pe piept.

Mai multi luptători ceceni au fost fotografiați la o școală din Bezimenne, pe 13 martie. Ulterior, în aceeași săptămână, au apărut imagini cu ceceni care trag cu mitraliere în blocuri și scot un copil mic dintr-un subsol din Mariupol.

În alte imagini distribuite pe rețelele sociale, o femeie a povestit că familia unui prieten a fost răpită din Mariupol și dusă într-o tabără. Prietenii unui bărbat au susținut, de asemenea, că au pierdut legătura cu el după ce a fost dus peste granița spre Rostov, în Rusia.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *