Testele rapide folosite în școli nu sunt invazive, spune Andreea Moldovan
Testele rapide folosite în școli nu sunt invazive, spune Andreea Moldovan

Testele rapide care sunt folosite în școli nu sunt invazive, spune secretarul de stat Andreea Moldovan și trebuie folosite în continuare, pentru că cele de salivă nu sunt atât de eficiente.

Secretarul de stat l-a contrazis pe ministrul educației, Sorin Câmpeanu, care susține testele non-invazive în școli, explicând că părinții sunt reticenți la cele clasice. Acestea presupun introducerea unui bețișor în nas și sunt considerate neplăcute iar așa s-ar explica de ce au fost folosite doar 29.000 de teste în școli dintr-un milion disponibile.

Chiar și testele cu betișor nu sunt invazive pentru că nu străbat mucoase – ci sunt de tip exudat, spune Andreea Moldovan.

„Noi mergem foarte mult pe metodologia Uniunii Europene. Avem aceste teste antigen rapide nazale, care nu pot să spun că sunt anodine la testare sau ca senzație, dar sunt un exudat nazal. (…) Dacă ne gândim, până să înceapă pandemia, copiii aveau obligativitatea de a duce o serie de rezultate bacteriologice la începerea școlii, la reintrarea în colectivitate. Practic erau exudate nazale sau faringiene luate în diferite circumstanțe. Este un test care nu este invaziv. E un termen care nu e corect folosit, pentru că nu străbate niciun fel de mucoase. Se ia de la nivelul mucoasei nazale și ne dă rezultatul în 15 minute”, a spus Andreea Moldovan la Digi24.

Secretarul de stat atrage atenția că elevii care au simptome de Covid ar trebui să anunțe medicul de familie.

„Acei copii care au minimum de simptome să anunțe medicul de familie, care va trimite echipaj pentru testare acasă. Ne dorim o mobilitate cât mai scăzută a persoanelor cu risc sau infecție Covid”, conchide Andreea Moldovan.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a spus, duminică că în opt săptămâni de școală, începând din 8 februarie, au fost folosite mai puțin de 2% din numărul total din testele rapide puse la dispoziție în școli.

Acest „insucces major” a fost cauzat, potrivit ministrului, de lipsa de personal medical sau de indisponibilitatea acestuia pentru administrarea testelor antigen rapide și de faptul că acest tip de teste sunt considerate de foarte mulți părinți ca fiind „invazive”, deci traumatizante pentru copii, mai ales pentru cei de vârstă mică.

Leave a comment

Lasă un răspuns Anulează răspunsul