Topul consumului de alcool include și România, care se clasează pe un loc fruntaș la consumul de băuturi alcoolice. Românii fac parte din categoria grea a băutorilor din Europa, într-un top realizat de Organizația Mondială a Sănătății.

Un român consumă anual 11 litri de alcool pur, compatrioții noștri fiind între primii zece clasaţi la nivel european. Pe primele locuri în top, cu un consum de aproape 13 litri per capita, se află Letonia şi Cehia, iar la coada clasamentului sunt Italia, Suedia şi Grecia cu cifre aproape la jumătate.

Piaţa locală este astfel situată în prima parte a clasamentului european, într-un top realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), citată de Visual Capitalist, arată B1TV.

Această valoare se traduce astfel într-un consum mult mai mare de băuturi spirtoase, dat fiind că jucătorii din industrie definesc băuturile spirtoase ca băuturi alcoolice cu o concentraţie alcoolică de minimum 15% vol, conform spirits-romania.ro.

Datele OMS sunt valabile la nivel de 2019, cel mai recent an pentru care există înregistrări. Pandemia de COVID-19 a schimbat o serie de obiceiuri, a mutat, cel puţin temporar, consumul de alcool din HoReCa acasă şi astfel a crescut canalul de retail, însă per total nu există variaţii majore în ceea ce priveşte cantitatea medie consumată de la an la an, conform estimărilor Ziarului Financiar pe baza jucătorilor din piaţă.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *