Tromboza după vaccinarea cu AstraZeneca, cheagurile de sânge apărute în cazuri rare, pot fi evitate printr-o doză mai mică de vaccin. Aceasta este concluzia unor studii recente, după ce o legătură de cauzalitate între vaccinarea cu acest ser și cazurile foarte rare de tromboză a fost identificată.

În Europa, cel puțin 222 de astfel de cazuri de trombocitopenie imunitară au fost confirmate după ce 34 de milioane de vaccinări au avut loc, iar 30 de persoane au murit..

Pe 7 aprilie, această „posibilă relație de cauzalitate” a fost confirmată și de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA). Cu toate acestea, datorită probabilității reduse (aproximativ 1: 100.000), EMAa refuzat să recomande restricții la folosirea vaccinului, deoarece în aproape toate cazurile beneficiul său este mai mare decât riscurile, scrie derstandard.de, preluat de B1TV.

Cu toate acestea, mai multe țări continuă să administreze Vaxzevria – numele comercial al vaccinului AstraZeneca, n.r., altele încă l-au suspendat (cum ar fi Danemarca, care are multe stocuri cu doze de la Biontech / Pfizer).

În Australia, pe de altă parte, probabilitatea de a fi infectat cu Sars-CoV-2 este atât de scăzută încât riscurile posibile de vaccinare sunt evaluate ca fiind mai mari acolo, motiv pentru care vaccinul nu este utilizat. În Marea Britanie, pe de altă parte, vedeți doar un calcul nefavorabil al beneficiilor în rândul celor sub 30 de ani, motiv pentru care Vaxzevria este folosit doar pentru persoane cu vârsta peste 31 de ani.

Vineri, primele lucrări științifice despre legătura dintre vaccinare și trombocitopenia imunitară au fost publicate în prestigiosul „New England Journal of Medicine” (NEJM). Primul studiu este despre aproximativ unsprezece cazuri de cheaguri de sânge în Germania și Austria, celălalt aproximativ cinci în Norvegia. Echipa din jurul lui Andreas Greinacher (Universitatea din Greifswald), care a descris mai întâi efectul secundar, presupune că este cauzată de anticorpi activi împotriva așa-numitului factor plachetar 4 (PF4), care la rândul său duce la o scădere a trombocitelor din sânge.

Nu este foarte clară cauza, dar se întrevede soluția

Tromboza după vaccinarea co AstraZeneca. Cu toate acestea, declanșatorul foarte specific care duce la formarea de cheaguri de sânge  este încă neclar: pe de o parte, anticorpii PF4 ar putea fi activați la persoanele care au deja acești anticorpi, așa cum suspectează Greinacher și colegii săi. Pe de altă parte, suspectează ADN încărcat negativ, care ar putea fi eliberat de adenovirusurile deteriorate din vaccin. (Heparina care diluează sângele, care poate activa și anticorpii PF4 și poate duce la aceleași simptome – adică trombocitopenia – este, de asemenea, încărcată negativ.)

Prin urmare, problema ar putea apare și la vaccinarea cu alte vaccinuri vector care utilizează adenovirusuri (cum ar fi Johnson & Johnson sau Sputnik V). De fapt, cazuri similare au fost înregistrate în Statele Unite după vaccinarea cu Johnson & Johnson.

Tromboza după vaccinarea cu AstraZeneca. Greinacher vede, de asemenea, posibilitatea – și, în legătură cu Vaxzevria, sugerează verificarea unei soluții simple la problemă cu alți colegi: ați putea administra doar jumătate din doza de vaccin pentru a slăbi oarecum reacțiile imune, care ar putea activa și PF4 – Prevenirea anticorpilor. În opinia sa, Vaxzevria ar putea fi pur și simplu supradozată, așa cum a spus într-un articol de revizuire din revista „Science”.

Leave a comment

Lasă un răspuns