Fragmentele identificate ca fiind plagiate reprezintă 2,95% din teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode, a concluzionat Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Totuși, comisia nu l-a sancționat.

„S-au reținut că existând fragmente plagiate în 3 din cele 4 puncte ale sesizării nr. 14390/18.10.2022, alte fragmente plagiate fiind identificate în urma analizei interne a UBB. Fragmentele identificate ca având o problemă de tip plagiat reprezintă aproximativ 1923 de cuvinte din 65.000 cuvinte ale tezei (2.95 %)”, a concluzionat Comisia de Etică a UBB.

Cu privire la eventualele sancțiuni, Comisia UBB ar fi propus sancțiunea avertisment scris, și cea de corectarea tuturor lucrărilor publicate prin încălcarea normelor de bună conduită, dar o astfel de pedeapsă ar fi putut fi dată doar dacă Bode ar fi fost membru al comunității universitare (studenţi, masteranzi, doctoranzi, cadre didactice şi cercetători, personal didactic auxiliar, personal nedidactic).

Ministrul liberal de Interne, Lucian Bode, a transmis marți, 1 noiembrie, că rezultatul evaluării tezei sale de doctorat de către Universitatea Babeș-Bolyai arată că aceasta „este în regulă”, dar că, „din respect pentru comunitatea academică”, va revizui printr-o erată erorile de citare, chiar dacă nu este obligat din punct de vedere legal.

„Doresc să salut publicarea rezultatelor evaluării UBB în urma analizei asupra tezei mele de doctorat. Verdictul UBB: Teza mea de doctorat este în regulă, iar titlul de doctor acordat în anul 2019 este menținut. Recent, UBB s-a pronunțat în legătură cu respectarea normelor de redactare academică în teza mea de doctorat, iar rezultatul verificărilor nu schimbă cu nimic evaluările inițiale ale tezei”, a scris Lucian Bode pe Facebook, după verdictul UBB.

Ministrul de Interne a adăugat că, în urma verificărilor, Comisia de Etică a UBB i-a recomandat să remedieze erorile de citare în 7 pagini, însumând un procent de 2,95% din totalul celor 220 de pagini ale tezei și că „în niciun moment nu mi-am însușit ideile altora și nici nu am dat impresia că-mi aparțin”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *