Ucrainenii din România își caută acum de muncă, după ce statul a anunțat
Ucrainenii din România își caută acum de muncă, după ce statul a anunțat

Ucrainenii din România își caută acum de muncă, după ce statul a anunțat oprirea plății chriilor și a celorlalte avantaje pentru refugiați, după patru luni de la intrarea în România.

A crescut ușor numărul contractrelor de muncă ale cetățenilor ucraineni din România, înregistrate în REVISAL Sunt înregistrate 7.885 de contracte active ale cetăţenilor ucraineni, dintre care 6.651 sunt contracte care au data de început a activităţii de când a început conflictul.

Cei mai mulţi dintre refugiaţi, 1.730, lucrează în industria prelucrătoare, iar 1.001 în construcţii

Din punct de vedere al judeţelor în care lucrează, cei mai mulţi, 2.713, au optat pentru municipiul Bucureşti, în timp ce în Bistriţa-Năsăud sunt 445, în Timiş – 428, Arad – 376 şi Maramureş – 332.

A,proximativ 4 milioane de ucraineni au intrat în România de la începutul războiului, adică din 24 februarie 2022. Dintre aceștia, au rămas aproximativ 110.000, iar circa 47.000 sunt copii, conform unui document din Ministerul de Interne consultat recent de Libertatea, transmite B1TV.

La începutul anului, premierul Nicolae Ciucă a declarat că țara noastră sprijină în continuare Ucraina și refugiații, dar a subliniat că autoritățile de la București trebuie să găsească soluții de integrare a acestora pentru a scădea costurile suportate din bugetul României.

Precizările au venit în contextul în care statul român plătea pentru fiecare refugiat din Ucraina 50 de lei/zi de persoană pentru cazare și 20 de lei/zi de persoană pentru mâncare, iar suma totală cheltuită de statul român cu refugiații ucraineni se ridică la peste 100 de milioane de euro.

De aceea, Guvernul schimbă regulile și vrea ca refugiații ucraineni să primească bani pentru cazare doar patru luni consecutiv dacă nu sunt angajați, iar suma alocată va fi de 2.000 de lei pe lună per familie.

Cine nu lucrează după cele patru luni trebuie să-și găsească un loc de muncă și să se înregistreze în REVISAL, prevede proiectul de hotărâre de guvern prin care se schimbă regulile pentru refugiați ucraineni, pus în dezbatere publică.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *