Un preot vicar condamnă vehement interdicțiile guvernului privind organizarea procesiunilor în spații deschise și consideră că atentează la libertatea religioasă. Ionuț Ghibanu cheamă credincioșii la protest, subliniind că autoritățile se folosesc de falsul pretext al luptei împotriva pandemiei pentru „prigonirea credincioșilor”.

Ionuț Ghibanu, preot vicar eparhial al Arhiepiscopiei Târgoviștei, a semnat un editorial în publicația locală damboviteanul.com, în care argumentează pas cu pas măsurile luate de autorități care implicau creștin-ortodocșii, de la începutul pandemiei

„Interzicerea organizării și desfășurării de procesiuni religioase în spații deschise, precum și staționarea în apropierea lăcașelor de cult este numai una din noile decizii ale Comitetului pentru situații de urgență din Municipiul București, ce, cu siguranță, se va extinde și la nivelul unor județe. La aceasta se adaugă și declarația domnului Arafat că la slujbele de Crăciun vor putea participa numai credincioșii din aceeași localitate.

După ce două luni, credincioșii nu au avut voie să meargă în biserici și în cimitire, iată că noi măsuri cu vădită tentă antireligioasă sunt adoptate rapid. Ceea ce guvernanții de astăzi de la noi fac este tocmai să limiteze unul dintre drepturile fundamentale ale oricărei societăți civilizate și democratice și anume libertatea religioasă.

Ne-am văzut cu toți credincioșii, în primăvară, în situația de a ni se limita abuziv, inutil și anormal drepturile religioase, sub pretextul total fals al luptei cu noua pandemie. În același timp, accesul în supermarketuri nu a fost sub nicio formă îngrădit, ba mai mult, acolo nu a existat niciodată vreun focar de infecție. De ce ar exista în biserici sau la manifestări religioase unde în mod cert merg mai puțini oameni?

Să nu uităm organizarea exemplară de către Biserică a sărbătorilor religioase și a slujbelor cu respectarea strictă și total riguroasă a normelor sanitare! Vă mai amintiți de sărbătoarea Sf. Ier. Nifon de la Târgoviște de la 11 august anul acesta? Țineți minte ce bine a fost organizată?

O adevărată lecție dată autorităților, iar spre rușinea unora, de frică să nu se întâmple cumva ceva, nu au venit! Și în țară, la toate manifestările religioase, nu a fost nicio problemă, dar autoritățile văd probleme acolo unde nu sunt.

Iată că, din păcate, acești responsabili consideră că manifestarea libertății religioase constituie o problemă pentru lupta cu noul coronavirus, deși la petrecerile și întrunirile lor, unde mai mereu nu au respectat nicio măsură sanitară de ei înșiși impusă, ne-au arătat un dispreț teribil față de orice norme!

Tot astfel de voci spun că vom avea manifestări de pandemie asimptomatică tocmai între sărbătoarea Sf. Cuv. Parascheva și cea a Sf. Cuv. Dumitru din Basarabi și apoi între Crăciun și Sf. Ion, adică își pregătesc terenul să ne interzică sau să limiteze libertatea de manifestare religioasă.

Vă dați seama, se adeveresc cuvintele procurorului general al SUA, domnul William Barr, care a afirmat că unii vor dori să se folosească de acest pretext legat de lupta contra pandemiei pentru limitarea libertății religioase. Asta vedem! Pandemia a devenit pretext pentru prigonirea credincioșilor”.

Dar, eu stau și mă întreb, oare aceștia nu își dau seama că vor răspunde pentru aceste decizii? Domnilor, cât vă mai bateți joc de noi credincioșii? Câtă răbdare credeți că putem să mai avem? Chiar nu vă e frică de poporul acesta credincios?

Am văzut reacția Patriarhiei Române, însă trebuie să avem reacții și din partea celorlalte culte religioase din România!

Chiar permitem această încălcare flagrantă a libertății religioase?”

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *