Un telefon prin satelit i-au dăruit americanii lui Volodimir Zelenski
Un telefon prin satelit i-au dăruit americanii lui Volodimir Zelenski

Un telefon prin satelit i-au dăruit americanii liderului ucrainean Volodimr Zelenski, pentru a putea ține legătura cu puterile occidentale. Telefonul este independent de rețelele de telefonie mobilă de la sol și poate fi folosit de oriunde de pe glob, iar comunicațiile sunt criptate integral. Pe acest telefon prin satelit vorbește cu președintele american Joe Biden.

Zelenski a primit acel telefon prin satelit luna trecută, înainte de izbucnirea războiului, ceea ce înseamnă că aliații știau de iminența unei acțiuni militare provocate în Ucraina de liderul de la Kremlin.

Un telefon similar are și ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, care citează un oficial american, potrivit CNN, preluat de B1TV.

Doi oficiali americani au susținut pentru CNN că până de curând comunicațiile treceau prin ambasada de la Kiev. Acum este folosit acest telefon, în condițiile în care Zelenski se mută în mai multe locații bine protejate din Kiev, fiind sub amenințarea directă a lui Putin.

Telefoanele pe care le folosesc Zelenski și Kuleba au nevoie de electricitate, dar pot funcționa de la un generator sau de la energie de la o mașină.

CNN mai notează că ucrainenii au avut nevoie de câteva zile să pună în funcțiune aparatele, deoarece instrucțiunile erau în engleză, nu în ucraineană.

Discursul de luni al lui Zelenski în fața Parlamentului European a fost ținut printr-un flux video dintr-o cameră care nu poate fi identificată

Chiar marți, Volodimir Zelenski a avut o nouă discuție la telefon cu președintele american Joe Biden.

Cei doi au vorbit despre sancțiunile împotriva Rusiei și despre ajutorul pentru Ucraina.

Tocmai am discutat cu preşedintele american. Trebuie să oprim agresorul cât mai repede. Am discutat despre leadershipul american în sancţiunile antiruse şi ajutorul pentru apărarea Ucrainei”, a scris Zelenski, pe Twitter, apoi.

Între timp. capitala Kiev, Harkov și alte orașe mari din Ucraina sunt supuse aproape permanent tirurilor de artilerie rusești, cu sute de oameni morți și răniți.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *