Image default
Actualitate

Vaccinul anti coronavirus va fi disponibil în România prin OMS, susține secretarul de stat Alexandru Rafila

Vaccinul anti-Covid va fi disponibil și în România printr-un mecanism european de cooperare, evident, atunci când serul va fi disponibil, a spus medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a participat la reuniunea Organizației Mondiale a Sănătății și a explicat cum va ajunge vaccinul anti-Covid la noi în țară.

„Eu nu am remarci la politica Guvernului, pot să vă spun eu ce ştiu din zona de relaţii internaţionale. Probabil că există planuri foarte bine articulate la nivelul Ministerului Sănătăţii, vă spun doar ce ştiu eu. Acest mecanism european de procurare colectivă a fost pus în aplicare, funcţionează, începe să funcţioneze, şi România şi-a exprimat intenţia de a fi parte, sigur că nicio ţară a Uniunii nu este obligată să fie parte a acestui program de achiziţie şi de distribuţie comună a medicamentelor şi a vaccinurilor, dar, din câte ştiu eu, România şi-a exprimat disponibilitatea, şi atunci în mod normal ar trebui să avem acces prin mecanismul acesta coordonat al Uniunii Europene” a explicat Alexandru Rafila, potrivit Digi24.

OMS a militat pentru accesul universal la servicii medicale, medicamente sau vaccinuri, a mai spus Rafila.

„Acest concept care ar trebui să guverneze sănătatea şi care ar trebui să fie aplicabil peste tot până în anul 2030, Universal Health Coverage, implică toate aceste elemente. Din punctul acesta de vedere preşedintele Macron a avut o intervenţie foarte bună aş zice, şi sigur, el s-a referit la Uniunea Europeană, care ar trebui să instituie mecanisme comune de procurare şi distribuţie a medicamentelor sau a vaccinurilor necesare, în momentul în care ele vor apărea, dar aceleaşi principii ar trebui să existe la nivel global, accesul la medicaţie nu ar trebui să fie discriminatoriu. Multe dintre ţările care au resurse şi-au arătat disponibilitatea de a împărţi aceste produse dacă vor apărea, să ofere licenţe gratuite de producţie, să ofere preţuri extrem de reduse”, a adăugat secretarul de stat în Ministerul Sănătății.

Related posts

Măști gratuite pentru fiecare cetățean român, proiect de lege care a fost adoptat de Senat. Cu ce condiție se vor da 30 de bucăți

Constantinescu Gabriel

Este o măsură „prematură” redeschiderea restaurantelor de la 15 iunie, spune Ludovic Orban. “Deocamdată, sunt terasele deschise”

Constantinescu Gabriel

Ministerul Sănătății, în alertă. Sunt deja trei cazuri de COVID cu tulpina nouă. Cum se explică, întrucât niciun pacient nu a călătorit în Marea Britanie

Constantinescu Gabriel

1 comment

Alexandru Rafila cei care nu cred în coronavirus au probleme psihice 21 mai 2020 at 20:28

[…] Vaccinul anti coronavirus va fi disponibil în… […]

Reply

Leave a Comment