Vaccinurile Moderna și Pfizer sunt indicate pentru doza a treia
Vaccinurile Moderna și Pfizer sunt indicate pentru doza a treia

Vaccinurile Moderna și Pfizer sunt indicate pentru doza a treia pentru un motiv anume. Mai multe studii au arătat că administrarea vaccinurilor de tip ARNm peste schema inițială cu vaccin clasic crește răspunsul imun și determină persistența acestuia pe o perioadă mai lungă de timp, explică expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș.

Doza booster, cum mai este numită doza a treia, nu trebuie făcută în orice condiții, ci trebuie să treacă 180 de zile de la rapel, se arată autoritățile sanitare în mesajul de pe platforma Ro-Vaccinare. Însă, în cazul persoanelor cu probleme medicale aici situațiile sunt diferite de la caz la caz.

Profesorul Răzvan Cherecheș a precizat faptul că doza de booster este un vaccin pe bază de ARN Mesager pentru că aceste combinații au funcționat foarte bine împreună, în urma studiilor realizate, relatează B1TV.

Vaccinurile Moderna și Pfizer în doza a treia, sau respectiv doza a patra din serul anti-COVID are ca scop creșterea răspunsului imun, dar și menținerea acestuia pe o perioadă mai lungă de timp.

„Aceste doze, practic, vor crește nivelul de imunitate al persoanelor care oricum au un nivel de imunitate mai scăzut și astfel sunt pregătite pentru momentul în care se vor întâlni cu virusul în societate. Răspunsul lor va fi unul adecvat, permițându-le să lupte eficient cu infecția.

Doza a treia sau respectiv a patra îndeplinește două scopuri. Primul, ea lucrează ca un booster care crește răspunsul imun pe loc și prelungește răspunsul imunitar pe o perioadă mai lungă de timp. Știm deja că după 6-8 luni intensitatea răspunsului imunitar scade și nivelul de protecție scade implicit, în funcție de timpul de vaccin. Doza de booster prelungește acest interval”, a mai precizat expertul în sănătate publică, Răzvan Cherecheș, pentru B1 TV.

De ce doza de booster se face cu un vaccin ARN Mesager

Profesorul Răzvan Cherecheș spune că aceste combinații s-au dovedit eficiente, în timpul studiilor clinice. Mai exact, serurile pe bază de ARN Mesager funcționează foarte bine și cu vaccinurile clasice, precum cel de la AstraZeneca, crescând răspunsul imun.

„Avem în acest moment studii mixte, cei care au combinat în trialuri clinice diverse doze de la multiplii producători și studiile au arătat că combinațiile de vaccinuri funcționează bine și au răspuns imunitar foarte bun.

De ce în România avem doar oportunitatea de a ne vaccina cu Pfizer sau Moderna? Cred că ține de faptul că aceste doze le avem în număr mai mare și de aceea sunt disponibile aceste doze. Pfizer și Moderna merg foarte bine în combinație și cu AstraZeneca și și cu Johnson”, a precizat Răzvan Cherecheș, la Jurnal.

Numărul de anticorpi nu e relevant

Numărul de anticorpi nu poate spune, cu precizie, cât de protejat este un pacient de COVID-19 și mai ales în ce măsură organismul său va lupta cu virusul, aceste aspecte fiind diferite de la o persoană la alta.

„Numărul de anticorpi are o relevanță prea mică. El determină faptul că există anticorpi în organismul persoanei, dar nu avem studii care să arate care este corelația între numărul de anticorpi și nivelul de protecție (…) până la acest moment, numărul de anticorpi este un indicator mult prea slab pentru nivelul pe care îl avem. Dacă la o persoană avem 1.500 și la o persoană 8.000, nu înseamnă neapărat că persoana cu 8.000 are un nivel de protecție mai bun”, a explicat expertul în sănătate publică.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *