Valuri de migranți vor ajunge în Uniunea Europeană din cauza foametei
Valuri de migranți vor ajunge în Uniunea Europeană din cauza foametei

Valuri de migranți vor ajunge în Uniunea Europeană din cauza foametei, avertizeaază șefa Frontex, Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă. Aija Kalnaja a vorbit despre securitate alimentară în contextul războiului din Ucraina.

Așadar, UE trebuie să se pregătească pentru valurile de migranți forțați să își părăsească țările de origine din cauza crizei alimentare agravate de războiul din Ucraina, a avertizat luni șefa interimară a Frontex.

„UE trebuie să se pregătească pentru valuri de migrație generată de foamete. Situația refugiaților ucraineni este gestionată bine, însă „trebuie să ne pregătim și pentru refugiați care vin din alte zone din cauza securității alimentare”, spune directoarea executivă interimară a Frontex, Aija Kalnaja, citată de AFP și preluată de B1TV.

Transportul cerealelor din Ucraina este îngreunat, iar asta va crea valuri de migrație”, susține Aija Kalnaja.

Ea a venit luni la Praga pentru o reuniune a miniștrilor de interne din statele UE, eveniment la care au participat și omologii lor din Ucraina și Republica Moldova.

Ucraina este unul dintre principalii exportatori de cereale de pe mapamond, însă producția și exportul au fost afectate sever de invazia Rusiei.

În porturile ucrainene de la Marea Neagră sunt blocate circa 20 de milioane de tone de grâu din recolta de anul trecut.

În aceste condiții, pe piețele lumii au crescut prețurile la anumite alimente și uleiuri de gătit, povara cea mai mare fiind resimțită în zone din Africa și Orientul Mijlociu.

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, spune că penuria de alimente și creșterea prețurilor la energie reprezintă riscuri de securitate ce vor face oamenii să își părăsească țările de origine.

Nu ar trebui să așteptăm până avem o criză la frontierele noastre. Trebuie să acționăm din timp”, a declarat ea într-un dialog cu reporterii.

Ylva Johansson a menționat că vineri se va întâlni la Bruxelles cu ministrul de interne din Niger, Hamadou Adamou Soulei, pentru semnarea unui acord de „parteneriat operațional împotriva contrabandei”.

Asta este și o modalitate de a susține țări ca Nigerul, care se află într-o zonă foarte dificilă când vine vorba de stabilizare și securitate”, a adăugat comisarul european pentru afaceri interne.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *