Vladimir Putin se compară cu țarul Petru cel Mare în Războiul Nordului
Vladimir Putin se compară cu țarul Petru cel Mare în Războiul Nordului

Vladimir Putin se compară cu țarul Petru cel Mare, făcând referire la războiul pe care l-a purtat acesta cu Suedia în Marele Război al Nordului. Președintele Rusiei crede că duce o politică asemănătoare acestuia, prin războiul început în Ucraina.

Când Petru cel Mare a fondat Sankt Petersburg și l-a declarat capitala Rusiei, „niciuna dintre țările din Europa nu a recunoscut acest teritoriu ca aparținând Rusiei”, a spus Putin, în timp ce era la o expoziție dedicată celei de-a 350-a aniversări a țarului, relatează The Moscow Times, preluat de B1TV.

„Petru cel Mare a purtat Războiul Nordului timp de 21 ani. Există impresia că, luptând cu Suedia, a cucerit ceva. Nu a cucerit nimic, a recuperat. Nu cucerea nimic, recupera”, a afirmat Putin, joi, în timpul unei întâlniri cu tineri antreprenori la Moscova.

„Atunci când a întemeiat noua capitală (Sankt Petersburg – n.r.), nicio ţară din Europa nu recunoştea acest teritoriu ca aparţinând Rusiei. Toată lumea îl considera ca făcând parte din Suedia. Dar, din timpuri imemoriale, acolo trăiau slavi alături de popoare fino-ugrice. (…) El recupera şi întărea (ţara)”, a mai spus liderul de la Kremlin.

„Aparent, ne revine şi nouă să luăm înapoi şi să întărim”, a adăugat președintele rus, părând să facă aluzie la ofensiva rusă în Ucraina.

„Da, au existat epoci în istoria ţării noastre când am fost obligaţi să ne retragem, dar numai pentru a ne recupera forţele şi a merge înainte”, a mai afirmat Putin.

Înfrângerea Suediei în Marele Război al Nordului (1700-1721) avea să facă din Rusia principala putere în Marea Baltică și un actor important pe scena europeană.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *