Parlamentul Estoniei a aprobat un proiect de lege care va permite cetățenilor să-și exprime voturile în alegeri de pe telefoanele mobile, nu doar de pe computere, prin intermediul unor aplicații speciale pentru sistemele comune de operare.

Această modificare legislativă urmează să intre în vigoare în octombrie, însă nu va fi disponibilă pentru alegerile din iunie pentru Parlamentul European.

Ministrul eston pentru economie și IT, Tiit Riisalo, a subliniat că această reglementare vine în întâmpinarea schimbării comportamentului utilizatorilor, care își desfășoară din ce în ce mai multe activități digitale de pe dispozitive mobile.

Modificarea legii ar urma să intre în vigoare în octombrie, astfel că, opţiunea de vot de pe mobil nu va putea fi utilizată în alegerile din iunie pentru Parlamentul European.

Tiit Riisalo, ministrului eston pentru economie şi IT, a precizat că noua reglementare este menită să ţină cont de schimbarea din comportamentul de utilizator al cetăţenilor.

O proporţie semnificativă din activităţile digitale zilnice ale oamenilor s-au mutat de pe computere pe dispozitive smart, iar e-Estonia trebuie să fie accesibilă oricui pe aceste platforme noi şi foarte răspândite”, a declarat ministrul, potrivit B1TV.

Estonia a fost prima țară din Europa care a permis votul online în alegerile politice încă din 2005, însă această procedură rămâne controversată la nivel internațional din cauza îndoielilor privind fiabilitatea sa.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *