Zelenski
Zelenski

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat miercuri că este „gata să schimbe prizonierii de război ruși” în schimbul evacuării „în siguranță” a civililor și militarilor ucraineni din Mariupol.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, au discutat despre sancţiuni impuse Rusiei, sprijin financiar, armament şi despre răspunsurile la chestionarul de aderare la Uniunea Eoropeană (UE), a afirmat Zelenski pe Twitter. Aproximativ 120.000 de persoane rămân blocate în Mariupol, a mai declarat preşedintele Ucrainei, care a lăudat sancţiunile impuse de UE Rusiei, dar a subliniat că vor fi ”deşarte” dacă nu vor viza petrolul şi gazele ruseşti.

De asemenea, Zelenski a afirmat că aderarea la UE este o ”prioritate” pentru Ucraina, ”aşteptând” sprijinul statelor membre, relatează CNN.

”Potrivit informaţiilor noastre, ei (n.r. ruşii) ţin 120.000 de oameni în Mariupolul asediat. Crimele care au loc acolo sunt mult mai înfricoşătoare şi la scară mai largă decât în Borodeanka”, a afirmat preşedintele Zelenski în timp ce vorbea alături de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, la Kiev.

”Sunt încrezător că, prin eforturi conjugate, îi putem aduce pe toţi cei responsabili în faţa justiţiei şi vă promit că îi vom găsi pe toţi”, a adăugat preşedintele ucrainean.

Michel şi Zelenski au vorbit timp de două ore, discutând despre sancţiuni, armament, aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, precum şi sprijin financiar, lucruri de care Ucraina ”are cu adevărat nevoie”, dar şi despre răspunsurile la chestionarul privind aderarea la UE, a precizat liderul ucrainean.

Zelenski a lăudat Uniunea Europeană (UE) în legătură cu cele cinci pachete anterioare de sancţiuni impuse Rusiei, dar a subliniat că acestea nu sunt suficiente să oprească finanţarea războiului Rusiei.

El a reiterat solicitarea de a include petrolul şi gazele provenite din Rusia în cel de-al şaselea pachet de sancţiuni adoptat de UE, susţinând că efectele sale vor fi ”deşarte” dacă nu este inclusă interdicţia împotriva energiei ruseşti. Şeful statului ucrainean a cerut, de asemenea, ca toate băncile ruse să fie excluse din sistemul bancar internaţional SWIFT.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *