Armata

Armata continuă să se pregătească pentru ce este mai rău cu privire la evoluția conflictului dintre Ucraina și Rusia. Amenințările cu armele nucleare i-au făcut pe guvernanți să investească în măsuri de contracarare a unor astfel de atacuri. MApN face achiziții masive de echipamente pentru detecția și protecția contra agenților radioactivi, chimici și biologici. Pentru ultimele 2 achiziții, MApN urmează să plătească 48 de milioane de euro.

Pentru prima achiziție, MApN achiziționează 34 de corturi COLPRO CBRN pentru protecția împotriva factorilor de contaminare rucleari, radiologici, chimici și biologici în valoare de peste 25 de milioane de lei. Corturile sunt concepute pentru a asigura protecția împotriva factorilor contaminatori care se distribuie prin aer, apă și chiar, într-o proporție ceva mai mică, radioactivi.

Pentru a doua achiziție, MApN achiziționează echipamente care să detecteze și să protejeze asupra tuturor factorilor de contaminare, urmând a fi instalate în zonele contaminate, pentru protecția civililor. Achiziția este împărțită pe 8 loturi și vizează cumpărarea a: 70 de dozimetre nucleare tactice, 49 de spectometre gama mobile, 154 de detectoare de agenți chimici portabile, 125 de detectoare de agenți chimici staționare, 6 detectoare pentru agenți chimici la distanță, 77 de detectoare pentru agenți biologici, 3 aparate pentru detecția agenților biologici la distanță și 3 monitoare pentru agenți biologici sub formă de aerosoli. Valoarea echipamentelor se ridică la peste 22 de milioane de euro.

Valoarea totală a achizițiilor este de 234 de milioane de lei, cu TVA, adică 48 de milioane de euro. Finanțarea achizițiilor se va realiza din fonduri bugetare ale MApN. Echipamentele vor fi livrate la: Bucureşti, Ploieşti, Craiova, Constanța, Tărgu Mureș și Suceava.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *