MApN

Ministerul Apărării Naționale, prin compania Romtehnica vrea să achiziționeze sisteme portabile de război electronic de tip Scorpion. Cele 5 completuri vor scoate din bugetul Ministerului Apărării Naționale 258 de milioane de lei. Este vorba de instalații care reperează și distrug aparatele de zbor fără pilor. Instalația Scorpius este realizată în Israel, de compania Elbit.

În total, este vorba despre 1,3 miliarde de lei pe care Ministerul Apărării Naționale i-a pus la bătaie doar în ultimele săptămâni pentru achiziționarea echipamentelor specifice de goniometrie radio, interceptare și bruiaj dar și alte sisteme pentru ceea ce înseamnă fluxul de informații digital. Livrările se întind pe o perioadă 6 ani și vor fi livrate la bazele Armatei de șa Cincu și Buzău.

Romtehnica a început să doteze intens armata după izbucnirea războiului din Ucraina cu arme și echipament care au o valoare de opt ori mai mare decât instalațiile achiziționate între februarie 2020 și februarie 2022. Între februarie 2021 și februarie 2022, societatea publică a încheiat sau oferit contracte de 420 de milioane de lei, cu tot cu TVA. În perioada februarie 2020-februarie 2021, suma oferită sau cheltuită a fost de 260 de milioane de lei.

Valoarea totală a investiției este de 258,2 milioane de lei, cu TVA, adică 53 de milioane de euro. Finanțarea proiectului se va realiza din bugetul Ministerului Apărării Naționale. Firma câștigătoare va fi selectată după criteriul ofertei cu cel mai bun raport calitate-preț, unde prețul are o pondere de 40%, iar nivelul tehnic evaluat pe baza caracteristicilor de performanță din oferta tehnică are o pondere de 60%. Durata contractului este de 72 de luni, iar termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 16 septembrie 2022.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *