Clotilde

Firma condusă de Clotilde Armand a solicitat în numele unor primării fonduri de peste 28 de milioane de lei inventând pericolul unei boli care a fost eradicată. Egis a vândut niște „note conceptuale” identice către 19 primării din România. Banii erau ceruți pentru ca pruncii din acele localități să nu se nască albaștri! În realitate boala nou născutului albastru are o incidență infimă. La data la care firma lui Armand scria note conceptuale pentru primării, Organizația Mondială a Sănătății scosese „boala nou născutului albastru din nomenclator”.

!!! DISCLAIMER !!!

În timp am prezentat materiale despre toate partidele politice. Am aruncat în aer PSD atunci când am publicat înregistrările de budoar despre Orlando Teodorovici, iar acesta a pierdut șefia partidului. Lumea Politică a zbuciumat apele în PNL după seria de anchete legate de Vasile Iliuță. În urma articolelor baronul de Călărași a plecat la PSD. Am fost primii care am dezvăluit afacerile cu fonduri europene ale USR-istului Dan Barna.

Prezentăm acum un material bombă despre activitatea firmei conduse de Clotilde Armand până la plecarea în Parlamentul European. Îl prezentăm acum pentru că femeia politician are cea mai mare expunere fiind candidatul „port-drapel” al USR în alegerile locale. De asemenea, și faptul că unele contracte publice semnate de Egis au dispărut din Sistemul Național de Achiziții Publice a îngreunat realizarea acestui material.

Indiferent de simpatiile politice trebuie să recunoaștem faptul că materialul este unul de excepție.

Clotilde Armand avansată după ce 19 primării au decis să lucreze cu Egis

În octombrie 2016 era lansat Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”. Erau publicate procedurile și „Ghidul Solicitantului”. Clotilde Armand era directorul Egis România, o firmă mare de consultanță cunoscută pentru implicarea în mai multe contracte cu bani publici.

Oamenii lui Clotilde ieșeau pe teren pentru a găsi clienți. Lucrurile se mișcau repede, iar subalternii consilierei de la Sectorul 1 găseau clienți unul după celălalt. În total 19 primari discutau cu oamenii lui Armand. Ei au decis să semneze contracte cu Egis România pentru ca firma să le întocmească actele necesare finanțării.

Campania de contracte a fost de bun augur pentru Clotilde. Un număr de 19 primării au decis să aplice folosind serviciile Egis. Activitatea ei a fost remarcată și a fost avansată în cadrul firmei ca director de Dezvoltare pentru Europa. Practic nu mai răspundea numai de România și Bulgaria, ci de întregul continent. Munca depusă de ea pentru a găsi clienți era răsplătită de acționariatul Egis.

Acte pentru 28 de milioane

Din fotoliul de director de dezvoltare al Egis, Clotilde Armand privea bucuroasă cum autoritățile locale se înghesuiau să lucreze cu firma condusă de ea. Nu conta culoarea politică. Un număr de 19 primării au decis să lase oamenii de la Egis să le facă actele pentru a primi 1,5 milioane de lei din banii pe care Ministerul Mediului îi luase de la Banca Mondială.

Dacă cele 19 primării ar fi obținut finanțările s-ar fi plătit 28 de milioane de lei. Obiectul era reprezentat de construirea unor platforme de depozitare a gunoiului.

Daia, județul Giurgiu
Boiu Mare, județul Maramureș
Bătrâni, județul Prahova
Semlac, județul Arad
Tăureni, județul Mureș
Zarand, județul Arad
Cobadin, județul Constanța
Luna, județul Cluj
Cîmpuri, județul Vrancea
Arcani, județul Gorj
Gura Padinii, județul Olt
Vizantea Livezi, județul Vrancea
Ciceu, județul Harghita
Saulia, județul Mureș
Jibert, județul Brașov
Turburea, județul Gorj
Pestisani, județul Gorj
Soars, județul Brașov
Mărășești, județul Vrancea

Contractele au dispărut din SICAP

În Sistemul Electronic de Achiziții Publice, Egis România apare ca fiind câștigătorul a 33 de contracte cu achiziție directă (fără licitație). Un număr de 14 contracte sunt în noul sistem, iar 19 sunt în vechiul sistem. Aplicația a fost modernizată în 2017 – 2018 și unele contracte s-au „pierdut”.

Clotilde SICAP

Printre acestea și contractele firmei lui Clotilde Armand. Din cele 19 contracte care apar în vechiul SEAP atunci când interogăm baza de date căutând Egis România, numai 7 apar atunci când dorim să le accesăm. Dintre acestea numai două contracte se referă la notele conceptuale investigate de Lumea Politică.

Clotilde – singura fată albă din maternitatea Guadelupe și boala copilului albastru din România

Notele conceptuale sunt identice. În mare parte sunt formulare completate. Birocrație bine plătită pentru ca banii europeni și finanțările Băncii Mondiale să ajungă la beneficiarii finali. Am avut ocazia să studiem opt Note Conceptuale întocmite de firma Egis.

Redăm un paragraf din aceste note în forma în care el a fost redactat și „conceput” de oamenii coordonați de Clotilde Armand.

Prin nerealizarea obiectivului de investitii se pastreaza riscul ridicat ca activitatile agricole sa provoace si in viitor probleme din punct de vedere al poluarii difuze, ca urmare a pierderilor de nutrienti in corpurile de apa.
Totodata, prin nerealizarea investitiei se mentine riscul imbolnavirii acute a sugarilor (boala albastră a noului născut) si a persoanelor adulte, ca urmare a consumului de apa poluata cu nutrienti.

Am ales să punem extrasele în facsimil pentru ca algoritmul Google să nu depuncteze LumeaPolitica.ro din motive de plagiat și text repetitiv.

ARCANI

Arcani, Jud. GorjDAIA

Daia, Jud. Giurgiu

LUNA
Luna, Jud. Cluj
PESTISANI
Pestisani, jud. Gorj
SAULIA
SAULIA, jud. Mureș
SEMLAC
SEMLAC, jud. Arad
TAURENI
TAURENI, jud. Mureș

 

Au folosit o boală scoasă de Organizația Mondială a Sănătății din nomenclator

La lansarea candidaturii la funcția de primar al Sectorului 1, Clotilde Armand susținea că, la naștere a fost „singurul copil cu pielea albă dintr-o maternitate din Gualupe plină de copii negri”.

Dincolo de aspectul de plagiat Pontian din notele întocmite de oamenii lui Clotilde boala ridică probleme mari. „Specialiștii” de la Egis au menționat, cu aceleași cuvinte în toate notele conceptuale „boala albastră a noului născut”.

Aparent, pentru cine citește materialele ar părea că dacă nu se face investiția de 28 de milioane, copiii din România riscă să se nască cu pielea albastră. Ne imaginam zeci de mii de cazuri sau măcar câteva sute de nou născuți cu această afecțiune. Am întrebat Institutul de Sănătate Publică să aflăm care este incidența bolii invocate de oamenii lui Clotilde.

A fost oarecum dificil de obținut răspunsul deoarece afecțiunea invocată de Egis nu mai face parte din nomenclatorul Organizației Mondiale a Sănătății. De altfel, în România incidența este infimă.

Clotilde boala

Șmecheria cu boala aducea puncte la proiect

Artificiul oamenilor de la Egis a fost realizat pentru că aducea puncte la evaluarea proiectelor. Grila de evaluare adăuga 10 puncte proiectului dacă acesta identifica riscuri și alte 5 puncte se refereau la impactul asupra mediului.

Practic, boala cu o incidență 0,0083% în 2017 determina finanțarea proiectelor. Numai 16 cazuri erau semnalate în anul în care Egis scria notele conceptuale pentru cele 19 localități. Practic, o mulțime de comune unde „specialiștii” indicau acest risc nici nu auziseră de boală copilului albastru.

impact mediu

Join the Conversation

1 Comment

  1. Pingback: URL
Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *